İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

İlk kez ev alan % 1 harç ödesin

Ev sahibi olma oranının düştüğüne dikkat çeken Sinpaş Yönetim Kurulu Üyesi Çelik, kamu ve özel sektöre yeni model önerdi: "İlk evini alan yüzde 1 tapu harcı ödesin, KDV % 1 olsun, konut kredisi ev fiyatının % 90'ına kadar kullandırılsın" dedi.

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 12 Eylül 2019 09:38, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
İlk kez ev alan % 1 harç ödesin

Gayrimenkul sektöründe güncel satış rakamlarının tartışıldığı bir dönemde Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Sefa Çelik, ev sahipliği oranının düştüğüne fakat verilerin yanlış yorumlandığına dikkat çekti. Türkiye'nin ev sahipliği oranında dünyanın gerisinde olduğunun altını çizen Çelik, "Araştırmaların yapıldığı 47 ülke arasında ülkemiz 41'inci sırada yer alıyor. Kiracı oranımız ise yüzde 24.7 seviyesinde. Alınan bunca önlem ve teşviklere rağmen ev sahipliği oranı yükselmiyor" dedi.

YENİ MODEL ÖNERİSİ

Kamu veya özel sektör işbirliğiyle ev sahipliği oranını yükseltmek amacıyla çözüm üretmek gerektiğini belirten Çelik, çeşitli model ve kampanyalarla bu oranın yükselişe geçeceğini söyledi. Çelik, "Özellikle dar gelirli ya da ilk evini alacaklara ayrıcalıklı kampanya modelleri süreci desteklemek adına sunulmalı. Üretilecek model kampanyaların yatırımcılardan öte diğer potansiyel ev alıcılarına ulaşabilmesi için; 35 yaş altı olma, yeni evli olma, ev sahibi olmama gibi özel kriterlerle teşvik verilmeli" şeklinde konuştu.

KDV YÜZDE 1 OLSUN

Çelik, şöyle devam etti: "Üretilecek model kampanyaların yatırımcılardan öte diğer potansiyel ev alıcılarına ulaşabilmesi için; 35 yaş altı olma, yeni evli olma, ev sahibi olmama gibi özel kriterlerle teşvik paketleri oluşturulabilir. Örneğin ilk evini alacaklar için, tapu harcı yüzde 1'e düşürülmeli. Konut kredisi ev fiyatının yüzde 90'ına kadar kullandırılmalı. KDV oranı tüm konutlar için yüzde 1 olmalı. 35 yaş altı gençler için ise tapu harcı tamamen kaldırılmalı. Ücretli çalışanların ödedikleri konut kredisi faizlerini ödedikleri gelir vergisinde indirim konusu yapılabilmeli. Bu tarz teşviklerle hem satışlar artar, hem de ev sahipliği oranı ciddi anlamda yükselir."

FAİZLER AŞAĞI ÇEKİLMELİ

Mahmut Sefa Çelik, sektördeki sorunları şöyle sıraladı: En temel ve kronik meselemiz batılı ülkelerin çok üzerindeki konut kredisi faiz oranları... Belli teşviklerle konut kredisi faizlerinin mümkün olduğu kadar aşağı çekilmesi önemli. Büyük şehirlerimizde uygun maliyetli, ulaşım imkanları çözülmüş, orta ve alt gelir grupları ile ilk evinin sahibi olacak genç ve ücretli çalışanlar için projeler üretilmesi gerekir. Anayasamızda altı çizilecek kadar temel bir ihtiyaç olan barınma ihtiyacını karşılayan konutun üzerindeki KDV ve tapu harcı gibi oransal olarak yüksek vergisel yüklere düzenlemeler getirilmesi şarttır.

Seda Tabak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber