İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Kosova'dan getirilen FETÖ'cülere tahliye yok

FETÖ'nün yurt dışı yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında MİT'in Kosova istihbaratıyla yürüttüğü çalışmalar sonucu yakalanarak Türkiye'ye getirilen 2 tutuklu sanığın yargılanmasına başlandı- Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 16 Eylül 2019 12:44, Son Güncelleme : 16 Eylül 2019 12:45
Kosova'dan getirilen FETÖ'cülere tahliye yok

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca FETÖ'nün yurt dışı yapılanmasına yönelik soruşturma kapsamında Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Kosova istihbaratıyla yürüttüğü çalışmalar sonucu yakalanarak Türkiye'ye getirilen 2 tutuklu sanığın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya tutuklu bulundukları cezaevinden getirilen Mustafa Erdem ve Yusuf Karabina ile avukatları katıldı.

Haklarında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan ''Silahlı teror örgutu yoneticiligi yapmak'' ve ''Uluslararası casusluk'' suçlarından hazırlanan iddianameden haberdar olduklarını belirten sanıklar Mustafa Erdem ve Yusuf Karabina savunmalarını yaptı.

Sanık Mustafa Erdem FETÖ'nün okullarında çalışması iddialarına yönelik ''Ben bu okullarda sadece ailemi geçindirmek için görev yaptım, bunun dışında görevim olmadı, suçlamaları kabul etmiyorum.'' ifadelerini kullandı.

Kendisine yönelik örgütün bankasına talimatla para yatırdığını reddeden Erdem, "İhtiyaçlarım için bu hesabı kullandım, emir ve yönlendirmelerle değil, böyle bir şeyin suç olduğunu bilseydim yapmazdım, talimatla para yatırmadım.'' şeklinde savunma yaptı.

Örgütün şifreli haberleşme ağı Bylock kullanıcısı olmadığını, FETÖ soruşturmasında supheli sıfatıyla beyanı alınan K.A'nın kendisi ile ilgili orgutün Kosova'daki "abisi/imamı" olarak gorev yaptıgı beyanlarını kabul etmediğini ve ülkesi adına casusluk yapmadığını öne süren Erdem, öğretmenlik ve müdürlük dışında bir unvanın olmadığını iddia etti.

Mustafa Erdem'in savunmasının ardından sanık avukatı Özgür Deniz Özsatıcı'nın iddianamenin iadesini istemesinin ardından, Mahkeme Başkanı Mahmut Başbuğ ile avukat arasında tartışma yaşandı.

Avukat Özsatıcı'nın, "Müvekkilimin gözlerinin bağlanarak getirilmesi suç." ifadelerini kullanması üzerine Mahkeme Başkanı Başbuğ, "O zaman Abdullah Öcalan'ı da bıraksınlar." dedi.

Savunmasını yapan sanık Yusuf Karabina da hakkındaki suçlamaları reddederek, "23 yıldır yurt dışında çalışıyorum. Oraya kaçarak gitmedim, kanunsuz ve tutuklama gerektirecek bir iş yapmadım, T.C. kimlik numaramı gururla taşıyorum. Çalıştığım kurumda sıradan bir öğretmenim. Bylock kullanmadım. İnternet paylaşımını bazı arkadaşlara açtım. Olmuşsa o zaman olabilir." iddialarını dile getirdi.

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in Kosova'dan yurda getirilen FETO/PDY silahlı teror orgutu yoneticisi suphelilerini sahiplendiği konuşması için sanık Karabina, ''Açıklamaları beni bağlamaz. Uluslararası casusluk suçlamalarına yönelik savunma dahi yapmak istemiyorum. Suçlamayı akıl dışı buluyorum. Ben suçsuzum, hiçbir suça bulaşmadım, karar ne olursa olsun devletimin yanında kalacağım." ifadelerini kullanarak tahliyesini talep etti.

Savunmaların ardından söz alan Cumhuriyet savcısı, sanık Mustafa Erdem ve Yusuf Karabina'nın tutukluluğuna devamın edilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Mustafa Erdem'in ''Uluslararası Casusluk'' suçundan tahliyesine, diğer suçlardan tutukluluk halinin devamına karar verdi. Sanık Yusuf Karabina'nın da tutukluluğuna devam kararı veren mahkeme heyeti, eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İddianamede, tutuklu sanıklar Mustafa Erdem ve Yusuf Karabina hakkında ''Silahlı teror örgutu yoneticiligi yapmak'' ve ''Uluslararası Casusluk'' suçlarından ayrı ayrı 16 yıl 6 aydan, 28 yıl 6 aya kadar hapis cezası isteniyor.

FETÖ'nün yapısı eylemleri ve örgütün yurt dışı yapılanmasının anlatıldığı iddianamede, silahlı teror örgutunun Guney Amerika ( Brezilya, Arjantin ), Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarındaki bazı ulkelerde okul, sirket ve kurum/kurulusunun bulundugu bildirildi.

İddianamede, FETÖ'nün bu okul, sirket, kurum ve kuruluslar vasıtasıyla orgutsel faaliyetlerde bulundugunun tespit edilmesinin ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca örgutun tum yurt dısı okul yapılanması ve muzahir dernekleriyle ilgili sorusturma emrinin verildiği anımsatıldı.

İddianamede, ''Her ne kadar orgut tarafından yurt dısında egitim-ogretim faaliyeti yurutuldugu algısı ulusal ve uluslararası kamuoyuna verilmeye calısılsa da asıl amacın; egitim ogretim faaliyeti gorunumu altında o ulkelerin guvenlik ve istihbari bilgilerini temin edip is birligi yaptıgı ulke ve devletlere aktararak uluslararası casusluk sucu oldugu anlasılmaktadır.'' denildi.

- Rus istihbaratı: "FETÖ'nün okullarında çalışanlar ajan"

Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB), FETO okullarında calısan ogretmenlerin ABD ve Ingiltere adına ajanlık yaptıgı ve bazı Turk Cumhuriyetlerinde darbe girisimlerine katıldıgını tespit etmesi uzerine Rusya'nın bu yapıya ait okulları kapatarak, ogretmenleri sınır dısı ettiği hatırlatılan iddianamede, FETO/PDY teror orgutunün Rusya'daki temsilcisi Tolerans Vakfı Baskanı Mustafa Kemal Şirin'in de ülkeye girisinin yasaklandığı anımsatıldı.

İddianamede FETÖ'nün, yurt dısında sozde egitim ogretim kurumları vasıtasıyla olusturdugu bu istismarcı algıyla faaliyette bulundugu birçok ülkenin yonetimlerinden destek gördüğü ve bu alanda rahatlıkla lobi olusturduğu vurgulandı.

- ByLock yazışmaları ele verdi

Sanık Mustafa Erdem'in de Gulistan Egitim Kurumları'nda mudurluk yaparak orgutsel faaliyet yuruttüğü belirtilen iddianamede, sanığın Bank Asya mevduatını örgütün talimatının ardından artırdığı, aynı zamanda ByLock ve Falcon kullanıcısı olduğu kaydedildi.

İddianamede, sanık Erdem'e ait ByLock mesajları incelendiginde ise örgutsel konu ve iceriklerle Kosova'daki okul yapılanmasına dair bircok yazısmanın mevcut oldugu vurgulandı.

Sanık hakkında yapılan acık kaynak arastırmasında ise Türkiye'de, orgutun Kosova yapılanması ve Gulistan Egitim Kurumları aleyhine yapılan bir haberle ilgili olarak Mustafa Erdem adına yapılan ihtarname ile bu haberlerle ilgili tekzip yayınlanmasının talep edildiginin belirlendiği anlatılan iddianamede, FETÖ soruşturmasında supheli sıfatıyla beyanı alınan K.A'nın ifadesinde, sanık Erdem'i teshis ederek 2013 yılı sonrasında orgutün Kosova'daki "abisi/imamı" olarak gorev yaptıgını söylediği belirtildi.

Sanık Yusuf Karabina hakkında da Gulistan Egitim Kurumları bunyesinde faaliyet gosteren Mehmet Akif Kolejinde mudurluk yaparak orgutsel faaliyet yuruttüğü bildirilen iddianamede, sanığın ByLock kullanıcısı olduğu ve teror orgutunun Kosova'daki faaliyetlerine yonelik bircok yazısmanın da telefonunda yer aldığı belirtildi.

FETÖ soruşturmasında ifadesi alınan K.A'nın beyanında, Karabina'nın teror orgutunün Kosova'daki muhasebesinden sorumlu olduğunu söylediği aktarılan iddianamede, sanığın telefonunda örgüte müzahir olduğu gerekçesiyle kapatılan kurum veya kuruluşların telefon aplikasyonlarını kullandıgının tespit edildiği vurgulandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber