Meme hastalıklarında erken tanı çok önemli

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Ağustos 2007 13:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BURSA (CİHAN)-Medical Park Bursa Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Nilgün Erdoğan , ABD ve İngiltere gibi bireysel bilincin ve eğitim düzeyinin yüksek olduğu ülkelerde meme hastalıkları görülme oranı ve ölümlerde azalma gözlendiğini, gelişmekte olan ülkelerde ise bu oranın yüksek olduğunu söyledi. Bu durumun en önemli nedenleri olarak eğitim yetersizliği kültürel yapı, psikolojik faktörler, yaygın sosyal güvence ağı ve sağlık açısından ekonomik eşitliğin olmamasını gösteren Dr. Erdoğan ayrıca, Türkiye'de kadınların değil önerilen düzenli meme kontrolleri, ilk kitleyi fark ettikten sonra bir hekime başvurmaları için bile epeyce bir zaman kaybettiklerini belirtti.

Dr.Erdoğan, beş yıllık yaşam süreci erken dönemde bir meme tümörü için yüzde 60 iken, metastaz denilen yaygınlaşmış kanserlerde yüzde 34'e düşmekte olduğunu söyledi. Meme hastalarına seslenen Dr. Nilgün Erdoğan, hastalık döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın kendi kendini muayene etmek olduğunu ancak bunu sık sık ve memeye zarar verecek şekilde yapılmaması gerektiğini dile getirdi. Hastaların her ay adet dönemlerinin bitiminde memelerin her ikisini ve koltukaltlarını muayene etmesini söyleyen Dr. Erdoğan "Elinize gelen herhangi bir anormallik(ağrı, şişlik, kızarıklık, meme başının içe çekilmesi veya meme başından akıntı gelmesi) sizi bir hekime yönlendirmelidir. Unutmayın ki, erken tanı ve tedavi birbirinin ayrılmaz parçalarıdır, aile bireylerinin özellikle eşlerin desteği ve hekime birlikte başvurusu, tanının konma sürecinde birlikte olunması çok önemli bir faktördür." diye konuştu.

Hastalara tavsiyelerde bulunan Dr. Nilgün Erdoğan, ailede meme sorunu olan bir bayan kan akrabanın olmasının olası hastalık riskini atırdığını hatırlatarak, hastaların hem kendisi hem de ailelerinin diğer bireylerine karşı sorumlu olması gerektiğini hatırlatarak onları uyarmaları gerektiğini söyledi. Dr Erdoğan ayrıca "Başvurduğunuz hekimin konunun uzmanı olmasına dikkat edin. Genel Cerrahi Uzmanları Meme hastalıkları konusunda deneyim ve birikim sahibi olan gruptur. Hekiminize güvenin, doğru tanı sonrası size herhangi bir cerrahi uygulama gerekmeyebilir" dedi.

Memedeki her sorunun kanser olmadığını da hatırlatan Dr. Erdoğan, modern tıbbın imkanları mammografi, ultrason ve çeşitli yöntemlerle birlikte gerekirse uygulanacak biyopsi gibi tüm olanaklardan doktor tavsiyesiyle faydalanmaktan kaçınılmaması gerektiğini söyledi. Dr. Erdoğan, hastaların düzenli aralıklarla kendilerini muayene etmelerini ve 1 yıllık aralarla doktor kontrolüne gitmelerinin bir görev olduğunu vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber