YÖK denetlemediği için, Üniversiteler kadro ilan süreçlerini suistimal ediyor

Yükseköğretim kurumları akademik kadro ilanlarında denetimsizlikten doğan süreci suiistimal etmeye devam ediyor!

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Eylül 2019 14:00, Son Güncelleme : 22 Eylül 2019 12:27
YÖK denetlemediği için, Üniversiteler kadro ilan süreçlerini suistimal ediyor

Bilindiği üzere, 09 Kasım 2018 tarihli Resmi Gazete'de "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in yayımlanarak yürürlüğe girmesiyle birlikte öğretim üyesi dışındaki öğretim elemanı kadro ilanları da Üniversiteler tarafından doğrudan Resmi Gazete'de ilan edilmeye başlamıştır.

Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan bu yetki devri bürokraside zaman tasarrufu oluşturmasına katkıda bulunmasına rağmen yönetmelik hükümlerini devre dışı bırakan ilanların giderek arttığına maalesef birlikte şahit olmaktayız.

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından 18 Eylül tarihli Resmi Gazete'de 50 adet öğretim üyesi ile birlikte 1 adet aşağıda belirtilen öğretim görevlisi ilanı yayımlanmıştır.

SIRA NO

BİRİM

BÖLÜM

PROGRAM

UNVAN

ALES

DERECE

ADET

AÇIKLAMA

1

Polatlı Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu

Görsel-İşitsel Teknikler ve Medya Yapımcılığı

Radyo ve Televizyon Programcılığı

Öğretim Görevlisi (Ders Verecek)

70

6

1

Dil öğretimi alanında yazılı ve görsel materyaller hazırlamış olmak, yükseköğretim kurumlarında en az 15 yıl çalışmış olmak.

Söz konusu ilanı dikkatlice incelediğimizde;

1) İlgili yönetmeliğin 6 ncı maddesinin 5 inci fıkrasında belirtilen; "Yükseköğretim kurumları, bu Yönetmeliğe tabi öğretim elemanı kadro ilanlarında lisans veya lisansüstü mezuniyet alanları ile ilan edilen alana ait bilimsel, nesnel ve denetlenebilir koşullar dışında belirli bir adayı tanımlayan özel şartlar koyamazlar." hükmüne aykırı olduğu, "Dil öğretimi alanında yazılı ve görsel materyaller hazırlamış olmak" şeklinde özel bir şartın yer aldığı, ilan metnine göre başvuracak adaylardan "ayrıntılı onaylı ders dökümü" istendiği, ancak sadece bu belgeye göre adayların ilanda yer alan "Dil öğretimi alanında yazılı ve görsel materyaller hazırlamış olmak" şartını karşılayıp karşılamadıklarının tespitinin nasıl yapılacağı hususu bilinmemektedir.

2) Aynı yönetmeliğin 6 ncı maddesinin 6 ncı fıkrasında yer alan "İlanlarda, alanında tecrübe sahibi olmak şartının, hangi öğrenim düzeyinden sonrasına ait olduğu, belirli bir adayı tanımlamayacak şekilde belirtilir." hükmüne göre, ilandaki "YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARINDA EN AZ 15 YIL ÇALIŞMIŞ OLMAK." şartının hangi öğrenim düzeyinden sonra istenildiği açıkça belirtilmediği gibi, tecrübe süresinin 15 yıl yazılarak belirli bir adayı tanımlayacak şekilde ilan edilmiştir. Üstelik ders verecek öğretim görevlisi kadrolarının eğitime yönelik hizmet vereceği düşünülerek, akademik deneyim, ders verme deneyimi vb. gibi ilanda istenilen tecrübenin niteliğinin de belirtilmesi daha doğru olacaktır.

3) Son olarak belirtilen yönetmeliğin 7 nci maddesinin 3 üncü fıkrasındaki "Öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak şartı aranır." hükmü gereği öğretim görevlisi alımlarında asgari zorunluluk gerektiren tezli yüksek lisans mezuniyet durumu da ilanda belirtilmemiştir.

Öğretim görevlisi alımlarına düzenleyen mevzuat çerçevesinde yer verdiğimiz yukarıdaki açıklamalar dikkate alınarak, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından Lisans ve Yüksek Lisans öğrenim düzeyi belirtilmeden belirli bir adayı tarif eden bu ilanda düzeltme/iptal yoluna gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber