Üniversite öğrencileri, güneş ve hidrojen enerjisiyle çalışan araç üretti

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 25 Ağustos 2007 16:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İSTANBUL (CİHAN)-Yıldız Teknik Üniversitesi'ndeki (YTÜ) 24 öğrencinin ortak çalışması sonucu biri güneş enerjisi, diğeri hidrojen enerjisi ile çalışan iki araç üretildi. Araçların tanıtımı için Cevahir Alışveriş Merkezi önünde deneme sürüşü yapıldı.

YTÜ Güneş Enerji Sistemleri Kulübü'ne üye öğrenciler tarafından güneş enerjisi ile çalışan araç üretildi. Aracın tanıtımı için Cevahir Alışveriş Merkezi önünde deneme sürüşü yapıldı. Aracı kullanan ve projede aktif olarak çalıştığını söyleyen Nilay Unutulmaz isimli öğrenci, aracın 3 yıl önce tamamlandığını ve bugüne kadar üzeride çeşitli revizyonlar yapıldığını ifade etti. Aracın saate 120 kilometre maksimum hız yaptığını belirten Unutulmaz, aracın özellikleri ile ilgili şu bilgilere yer verdi: "Aracımız güneş enerjisi ile çalışıyor. Üzerindeki teller sayesinde güneşten aldığı enerjiyi, elektrik enerjisine dönüştürüyor. Aracın arkasında bulunan elektrik depolama sistemi ile biriken enerji sayesinde aracı kullanabiliyoruz."

Şu ana kadar 80 kilometre hız yapabildiklerine dikkati çeken Unutulmaz, aracın çok maliyetli olduğunun altını çizdi. Maliyetin azalması için piyasadaki üretime ağırlık verilmesi gerektiğini dile getiren Unutulmaz, " Bizim amacımız, güneş enerjisinin bir alternatif enerji olduğunu kanıtlamak. Günümüzde güneş enerjisi yaşamın her alanında gerekli hale geldi." dedi.

Öte yandan, hidrojen enerjisi ile çalışan araç hakkında bilgi veren YTÜ Makine Mühendisliği öğrencisi Ali Gökhan Demir, aracı bir yıl içersinde yaptıklarını söyledi. Aracı hidromobil yakıtı ile çalıştırdıklarını aktaran Demir, araç ile saatte 70 kilometre hız yaptıklarını anlattı.

Her iki araç ile Cevahir Alışveriş Merkezi önünde tur atan öğrenciler, daha sonra Cevahir'den Taksime kadar deneme sürüşü yaptı. Araçlar vatandaşların da ilgisini çekti. Araçların çevresine toplanan vatandaşlar, önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlayan araçları yakından inceledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber