ABD Büyükelçisi: Sağlıkta ödemeler gecikirse firmalarımız çekilir

ABD Büyükelçisi Davıd M. Satterfıeld: ABD'deki ilaç sanayii Türkiye'deki yetersiz bütçeyi tolere edebilecek düzeyde değil.

Haber Giriş : 27 Eylül 2019 09:33, Son Güncelleme : 27 Eylül 2019 09:57
ABD Büyükelçisi: Sağlıkta ödemeler gecikirse firmalarımız çekilir

ABD Büyükelçisi David Sattersfield, sağlıkta ödemelerin gecikmesi nedeniyle ABD firmalarının Türkiye'den çekilebileceğini söyledi. Sattersfield, "Ödemeler yapılmadan bu böyle devam edemez" dedi.

Ticaret Gazetesi'nden Seda GÖK'ün haberine göre Kültürel İşbirliği ile İş Yapmak Projesi kapsamında Ankara'da düzenlenen Sağlıkta Türkiye'yi İleriye Taşımak Paneli'nde konuşan ABD Büyükelçi Sattersfield, "Ticaret Bakanı Ross Türkiye ziyaretinde bu konular tartışılmıştı. ABD tıbbi cihaz sektörü için ödemelerin yapılmaması bir sorun. Üstelik sürekli sorun. Üniversite hastanelerinde 4 seneyi bulan ödemelerin yapılmamadığı bir ortam sözkonusu. 1 ABD firması Türkiye pazarından çekildi. Çünkü parasını alamadı. Diğerleri de bunu yapabilir. Türkiye'nin sağlık yatırımları, sağlıkta yaptıkları çok iyi ama bunun bütçeden bedelinin de ödenmesi gerekir" diye konuştu.

Türkiye'nin bu konuda yapması gerekenlere dikkat çeken Büyükelçi Sattersfield, "İlaç konusunda da ödeme listelerinden çıkarmalar, bazı uygulamalar yenilikçi ilaçların Türkiye'ye gelmesinin yolu bu olamaz. İnovasyon isteniyorsa, sağlık turizm merkezi olmak isteniyorsanız bunlar çok önemli. Artık olumsuz sonuçlar görülmeli. Bu böyle devam edemez. Kilit yapısal çalışmalar yapmak zorunda. ABD sanayii Türkiye'deki yetersiz bütçeyi tolere edebilecek düzeyde değil. Avrupa firmalarında da benzeri şeyler olabilir. Onlarda da isteksizlik görülüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin konu ile ilgili olarak dikkatli ve tedbirli adımlar atması gerektiğine vurgu yapan Büyükelçi Sattersfield, "Bu söylediklerim sizler için pozitif bir mesaj. Dikkatli ve tedbirli adımların atılması lazım. Öngörülebilir bir ödeme sistemi hayatidir. Bu mevcut durum böyle devam edemez. Özellikle üniversite hastaneleri için. Sayın Ticaret Bakanı Ross, Sayın Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanı ile görüşmelerinde bunları söyledi. Bu söylediklerimvonun bir tekrarı" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Dr. Hakkı Gürsöz de konuşmasında "Sayın Elçi yeni göreve başladı. Hoşgeldiniz diyorum. Sayın Ross'un Bakanımız ile yaptığı görüşmede ben de vardım. Bu konulara değinildi. Karşılıklı istekler, sorunlar görüşüldü ve sonucunda şuna ulaşıldı. Bu sorunları ortadan kaldıralım, yolumuza bakalım. 100 milyar dolarlı bir ticaret hacmi belirlendi. Buna ulaşılabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber