Öğretim Elemanı yönetmeliğinde düzenleme yapıldı

Danıştay tarafından Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi alım şartları ile ilgili geçtiğimiz aylarda verilen yürütme durdurma ve iptal kararları sonrası Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından ilgili yönetmelikte düzenleme yapıldı.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 03 Ekim 2019 08:10, Son Güncelleme : 03 Ekim 2019 09:18
Öğretim Elemanı yönetmeliğinde düzenleme yapıldı

Danıştay tarafından Öğretim Görevlisi ve Araştırma Görevlisi alım şartları ile ilgili geçtiğimiz aylarda verilen yürütme durdurma ve iptal kararları sonrası Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından ilgili yönetmelikte düzenleme yapıldı.

Hatırlayacağınız üzere, 31 Temmuz 2019 tarihli haberimizde; "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"in Öğretim Görevlisi kadrolarına başvuruda özel şart hükümlerini düzenleyen 7 nci maddesinin 3 üncü fıkrasında yer alan "EN AZ TEZLİ" ibaresinin YÜRÜTMESİNİN DURDURULDUĞUNU gündeme getirmiştik.

Bu karardan sonra ise, mezkür yönetmeliğin Araştırma Görevlisi kadrolarına başvuruda özel şartları içeren 7 nci maddesinin 1 inci fıkrasında; "Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir." ibaresinin Danıştay Sekizinci Dairesi tarafından iptal edildiğini 24 Eylül 2019 tarihli haberimizde sizlere duyurmuştuk.

Bu doğrultuda, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından söz konusu mahkeme kararları çerçevesinde, "Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav İle Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik"te dört maddelik bir düzenlemeye gidilmiştir.

1- Danıştay'ın araştırma görevlisinde yaş şartını kaldıran iptal kararından sonra yönetmelikten bu düzenleme tamamen çıkartılmıştır. Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından "KANUNLA" bir düzenleme yapılana kadar Araştırma Görevlisi kadrolarına başvuruda herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır.

2- Lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programlardan (Eczacılık, Diş, Veterinerlik) mezun olanların doğrudan tezli yüksek lisans şartı aranan öğretim görevlisi kadrolarına başvurabilmesine imkan verilmiştir. Bu alanlarda ilan edilen öğretim görevlisi kadrolarında sorunlar yaşandığını ve yönetmelik değişikliğinin şart olduğunu 25 Nisan 2019 tarihli haberimizde dile getirmiştik.

3- Danıştay'ın öğretim görevlisi kadrolarına başvurularda aranan "en az tezli" ibaresinin iptali sonrası Yükseköğretim Kurulu tarafından kararda bahsedilen açıklamalar dikkate alınarak bir geçiş düzenlemesi yapılmıştır. Buna göre; 14 Mart 2016 tarihli yönetmelik değişikliği ile ilk kez getirilen tezli yüksek lisans şartından önce tezsiz yüksek lisansa kayıtlı olup, daha sonra halihazırdaki yönetmeliğin yürürlüğe girme tarihi olan 09 Kasım 2018 tarihinden önce mezun olanlara öğretim görevlisi kadrolarına başvuru hakkı getirilmiştir.

Ancak, bu kapsamda başvurup atanmaya hak kazanan adayların atamalarının üç yıl süre ile yapılması ve bu süre içerisinde alanlarıyla ilgili tezli yüksek lisans programlarını tamamlamaları şart koşulmuştur.

Bu süre zarfında alanlarıyla ilgili tezli yüksek lisans programlarını tamamlayamayanların yeniden ataması yapılmayarak ilişiği kesilecektir.

Yavuz Selim KAPLAN

KARŞILAŞTIRMA CETVELİ

ESKİ DURUMU

YENİ DURUMU

Özel şartlar

MADDE 7 - (1) Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir. Devlet yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır.

Özel şartlar

MADDE 7 - (1) Araştırma görevlisi kadrosuna başvurabilmek için

ilana ilk başvuru tarihi itibarıyla otuz beş yaşını doldurmamış olmak gerekir.

Devlet yükseköğretim kurumlarının araştırma görevlisi kadrolarına başvurularda

tezli yüksek lisans, doktora veya sanatta yeterlik eğitimi öğrencisi olmak şartı aranır.

Özel şartlar

MADDE 7 -(3) Öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak şartı aranır.

Özel şartlar

MADDE 7 - (3) Öğretim görevlisi kadrosuna başvuracak adaylarda en az tezli

yüksek lisans derecesine sahip olmak

veya lisans ve yüksek lisans derecesini birlikte veren programlardan

mezun olmak şartı aranır.

Özel şartlar

MADDE 7 -(4) Meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen uzmanlık alanlarına atanacak

olanlarda en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak ya da lisans mezunu olup belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübe sahibi olmak şartı aranır.

Özel şartlar

MADDE 7 -(4) Meslek yüksekokullarının Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen

uzmanlık alanlarındaki öğretim görevlisi kadrolarına başvuracak adaylarda

en az tezli yüksek lisans derecesine sahip olmak ya da lisans mezunu olup

belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübe sahibi olmak şartı aranır.

YENİ DÜZENLEME

Tezsiz yüksek lisans mezunlarının öğretim görevlisi kadrolarına başvuruları

GEÇİCİ MADDE 2 - (1) 14/3/2016 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarına

kayıtlı olup 9/11/2018 tarihinden önce tezsiz yüksek lisans programlarından mezun olanların,

meslek yüksekokullarının en az tezli yüksek lisans mezunu olmak şartı aranan öğretim

görevlisi kadrolarına başvurularında, bu Yönetmeliğin 7 nci maddesinin üçüncü ve

dördüncü fıkra hükümleri uygulanmaz. Tezsiz yüksek lisans mezunlarının öğretim

görevlisi kadrosuna üç yıl süre ile ataması yapılır. Bu kapsamda atananların

atama süresi içerisinde alanlarıyla ilgili tezli yüksek lisans programlarını

tamamlamaları şarttır. Süresi içinde alanlarıyla ilgili tezli yüksek lisans programlarını

tamamlayamayanların yeniden ataması yapılmaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber