Cezaevinde kalma süresi azalıyor

Uzun süredir merakla beklenen ceza infaz düzenlemesinin taslak metni tamamlandı. Taslakta hapis cezalarında infaz süresinin kısaltılması öngörülüyor. Buna göre terör, örgütlü suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu suçları dışında kalan suçları işleyenler cezalarının yarısını yattıktan sonra tahliye olacak.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 04 Ekim 2019 23:28, Son Güncelleme : 05 Ekim 2019 09:09
Cezaevinde kalma süresi azalıyor

NTV'de yer alan habere göre; mevcut sistemde hükümlüler cezalarının üçte ikisini cezaevinde geçiriyorken, taslaktaki düzenlemeye göre, terör, örgütlü suçlar, cinsel suçlar ve uyuşturucu suçları dışında kalan suçları işleyenler cezalarının yarısını yattıktan sonra tahliye olacak.

Düzenleme bu şekilde yasalaşırsa binlerce kişiye erken tahliye yolu açılmış olacak

Mevcut sistemde kısa hapis cezalarında hiç cezaevine girmeme durumu olabiliyor. Taslaktaki düzenlemeyle bu da ortadan kaldırılacak. Kişi 1 ay hapis cezası alsa bile, cezası ertelenmemişse belirli bir süre cezaevine girecek.

Mevcut sistemde hükümlüler cezalarının dolmasına 2 yıl kala denetimli serbestlikten yararlanabiliyor. Taslaktaki düzenlemeye göre ise hükümlü cezanın 5'te birini denetimli serbestlik kapsamında dışarıda geçirebilecek.

Mevcut sistemde kadınlar doğumun üzerinden 6 ay geçmeden cezaevine konulamıyor. Taslaktaki düzenlemeye göre, yeni doğum yapan kadın doğumun üzerinden 1 yıl geçmeden cezaevine konulamayacak.

Yine, 70 yaşın üzerindekiler 3 yıl, 75 yaşın üzerindekiler ise 5 yıl ve altında kalan cezalarını konutlarında çekebilecek.

2 yılın altında ceza alan kadınlar cezalarını elektronik kelepçe ile evlerinde çekebilecek.

Taslağa son şekli verildikten sonra 2. yargı reformu paketi olarak Meclise gönderilmesi bekleniyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber