Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin tamamı lise diploması istiyor

Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin tamamı lise diploması istiyor

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 08 Ekim 2019 09:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59
Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin tamamı lise diploması istiyor

Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumlar Yönetmeliğinde 12 Temmuz 2019 Tarihli Resmi gazetede değişiklik yapılarak Yönetmeliğin "Öğretim programları" başlıklı 10. maddesi 1 fıkrası h) bendindeki; "(1) Ortaöğretim kurumlarında; h) (Ek:RG-12/7/2019-30829) Mesleki eğitim merkezlerinde temel dersler; asgari ortak bir genel kültür veren, toplum sorunlarına duyarlı, yurdun ekonomik kalkınmasına katkıda bulunma bilincini ve gücünü kazandırmayı amaçlayan, hayata ve iş alanlarına hazırlayan derslerdir." şeklindeki değişiklikle ve "Diploma düzenlenmesi" başlıklı 69. maddesi 1. fıkrasındaki; "Ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara, e-Okul sistemindeki kayıtlar esas alınarak bitirdikleri okul türüne göre diploma verilir. Bütün derslerden başarılı olmasına rağmen stajını tamamlamayanlara diploma düzenlenmez. Mesleki eğitim merkezi öğrencileri diploma alabilmek için ustalık belgesini almaya hak kazanmış olmanın yanında Bakanlıkça belirlenecek fark derslerini mesleki eğitim merkezlerinde düzenlenecek yüz yüze eğitim programları veya açık ortaöğretim kurumları yoluyla başarmak zorundadır. Bunların diplomaları fark derslerini tamamladıkları kurum tarafından ilgili mevzuatına göre düzenlenir." değişiklikle Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinin de Lise Diploması almasının yolu açılmıştır.

Konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Sayın Ziya Selçuk; "Yaptığımız düzenleme ile mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilerimiz artık istemeleri durumunda mesleki eğitim merkezlerine geldikleri günlerde fark derslerini alabilecekler. Yüz yüze eğitim imkanı, öğrencilerin fark derslerini başarmalarını da kolaylaştıracak. Ayrıca öğrenciler, okula geldikleri gün bu dersleri alacağı için ilave maliyet de üretmeyecek. Artık mesleki eğitim merkezlerindeki öğrenciler, diploma alabilmek için fark derslerini ya açık öğretim kurumları yoluyla ya da yeni uygulama olarak mesleki eğitim merkezlerinde yüz yüze eğitim yoluyla tamamlayabilecekler." açıklamalarında bulunmuştur.

Akabinde Yönetmelik değişikliklerine istinaden Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Fark Dersleri" konulu 19.07.2019 tarih ve 18 sayılı kararı alınmış bu karar Ağustos 2019 -2743 sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlanmıştır. Kararda

Kararda; Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Fark Derslerinin 2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren 9. sınıflardan başlamak üzere kademeli olarak ekli örneğine göre uygulanması kararlaştırılmıştır.

Karar ekinde yer alan "MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ HAFTALIK DERS ÇİZELGELERİNİN UYGULANMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMALAR"ın birinci maddesindeki; "Haftalık ders çizelgeleri, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılından itibaren 9. sınıflarından başlamak üzere kademeli olarak uygulanacaktır." hükmüne göre sadece 9 sınıflara fark dersler verilerek Lise Diploması almaları sağlanacaktır.

Bu durumdan faydalanmak isteyen diğer sınıflardaki öğrencilerinde fark dersleri uygun zamanlarda alarak lise diploması almasının yolu açılmalıdır.

Ahmet KANDEMİR

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber