Deniz Kuvvetleri'nde YAŞ sıkıntısı

Haber Giriş : 30 Temmuz 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2 Ağustos'ta başlayacak olan Yüksek Askeri Şûrâ (YAŞ) toplantısı, Deniz Kuvvetleri'nde sıkıntıya neden oldu. Bu yıl yapılacak YAŞ toplantısında koramirallikte dördüncü yıllarını dolduran iki koramiralin durumu görüşülecek.

Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Metin Ataç ile Koramiral Taner Ezgü, 2000 yılında alınan YAŞ kararıyla tümamirallikten koramiralliğe terfi etti. Her iki komutan da bu yıl koramirallikteki sürelerini doldurdular. Ancak, bu sene Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in görev süresi dolmadığı için, oramirallik kadrosuna atama yapılması sözkonusu değil. İki koramiralden birisinin emekli edilerek, diğerinin görev süresinin uzatılacağı görüşü hakim Deniz Kuvvetleri'nde. Her iki koramiralin görev süresinin uzatılması durumunda ise tümamirallik kadrosunda bekleyen, görev süresini dolduran komutanlar emekli edilecek. Ancak hakim görüş Koramiral Taner Ezgü'nün emekli edileceği yönünde. Bu durumda 2005 YAŞ'ında emekli olacak olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Özden Örnek'in yerine Donanma Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu gelecek. Karahanoğlu'ndan boşalan donanma komutanlığına ise şimdi Kuzey Deniz Saha Komutanlığı görevini yürüten Koramiral Metin Ataç veya Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Lütfü Sancar getirilecek.

YAŞ'ta bir başka heyecanlı bekleyiş ise Jandarma Genel Komutanlığı'nda. Görev süresini dolduran Org. Şener Eruygur, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilecek ya da emekli olacak. Eruygur'un Kara Kuvvetleri'ndeki en büyük rakibi ise 1. Ordu Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt. YAŞ'ta oluşan teamüllere göre 1. Ordu Komutanı'nın Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na getirilmesine kesin gözü ile bakılıyor. Bu durumda Org. Eruygur emekli olacak. Org. Eruygur'un yerine ise 2. Ordu Komutanı Org. Fevzi Türkeri getirilecek. Org. Türkeri, Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök'ün sevdiği ve takdir ettiği bir komutan olarak biliniyor. Ege Ordu Komutanlığı'nda üç yıldır görev yapan Org. Hurşit Tolon'un da görev yerinde değişiklik yapılması bekleniyor. Org. Tolon, teamüllere göre iki yıl görev yapılan ordu komutanlığında üçüncü yılını geçirdi. Org. Tolon'un, Org. Yaşar Büyükanıt'tan boşalacak olan 1. Ordu Komutanlığı'na getirilmesi gereki- yor. Ancak, Org. Tolon'un bir yıl daha Ege Ordu Komutanlığı'nda görev yapması sürpriz olma- yacak. Org. Tolon, geçen yıl yaşanan "Genç Subaylar rahatsız" krizinin perde arkasındaki isim olarak kabul ediliyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber