Hükümet, memura yüzde 2 zam önerdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2007 12:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, memura yapacağı zam oranlarını belirledi

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, hükümetin gelecek yıl tüm memurların maaşlarına 2 dönem halinde yüzde 2'şer zam yapmayı ve denge tazminatında bir miktar artışa gitmeyi teklif ettiğini bildirdi.

Akyıldız, gerçekleşen enflasyonun memurlara verilen zammın üzerinde çıkması durumunda, farkın memurlara verileceğinin beyan edildiğini açıkladı.

Toplu görüşmelerin 6. turu sürerken Başbakanlık Merkez Bina'dan çıkarak basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Akyıldız, bugünkü oturumda konfederasyon genel başkanları ve her konfederasyondan 2'şer sendika temsilcisi ile Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in, kamu çalışanlarının mali hakları konusunda bir değerlendirme toplantısı yaptığını bildirdi.

Maliye Bakanlığı yetkililerinin, Türkiye Kamu-Sen'in bütün taleplerinin karşılanması halinde bunun 7 milyar 235 milyon YTL'lik bir yük getirdiğini açıkladığını anlatan Akyıldız, bazı kalemlerin aradan çıkartılması durumunda bütçeye bu miktarın 5,3 milyar YTL olarak yansıyacağını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Şahin ile yaptıkları görüşmelerde, memurlara yapılacak zam konusunda bir ''yöntemin'' ortaya konulduğunu söyleyen Akyıldız, bu yöntemin Kamu Personel Rejimi'nin değiştirilmesine bağlı olduğunu ifade etti.

Akyıldız, görüşmede, Kamu İşveren Kurulundan zam teklifi istediklerini bildirerek, teklifin, gelecek yıl tüm memurların maaşlarına 2 dönem halinde yüzde 2'şer zam yapılmasını ve yaklaşık 1,5 milyon memurun aldığı denge tazminatında da bir miktar artışa gidilmesi yönünde olduğunu belirtti.

Akyıldız, hükümetin zam teklifinin hedef enflasyonla paralellik gösterdiğinin anımsatılarak, ''Enflasyon zammın üzerinde gerçekleşirse fark verilecek mi?'' diye sorulması üzerine, ''Enflasyon farkının verileceğini beyan ettiler'' karşılığını verdi.

Akyıldız, hükümetin teklifinin kendi taleplerinin ''yanından dahi geçmediğini'' kaydetti.

Teklifi değerlendirmek üzere görüşmeye saat 14.30'a kadar ara verildiğini ifade eden Akyıldız, ''Uçuk taleplerle siyasi iradenin karşısına çıkmadık. Mümkün olduğunca makul, mantıklı ve samimi bir yaklaşımla taleplerimizi dile getirdik'' dedi.

-KAMU İŞÇİLERİYLE KARŞILAŞTIRMA-

Akyıldız, bu yıl kamu çalışanlarının maaşlarına yapılan zammın yüzde 4 artı 4'ten öteye geçmediğini belirterek, ancak Türk-İş'in kamu kesimindeki işçiler adına imzaladığı toplu iş sözleşmesi protokolünde düşük ücret alanlara 190 YTL verildiğini hatırlattı. Akyıldız, Türk-İş'in protokolünün ve Hava-İş Sendikası'nın toplu iş sözleşmelerinin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.

Akyıldız, ''2007'de kamu çalışanlarına, 800 YTL'yi baz alırsak, aylık ortalama 48 YTL zam yapan bir anlayışın, toplu iş sözleşmelerinde ortaya koyduğu tavrı kamu çalışanlarına da yansıtmasının zorunlu hale geldiğini görmesini istiyoruz'' diye konuştu.

Akyıldız, kendi zam taleplerinin yüzde 36.5'i bulduğunun söylenmesi üzerine, ''Yüzde 36.5 bütün unsurları bir araya getirdiğinizde ifade edilebilecek bir rakam. Bunun tabii herkese yaklaşması mümkün değil. Şimdi gelecek zamlarla da bu rakam yüzde 2 olarak kalmaz. Denge tazminatındaki artış bu rakamı yüzde 15'e, yüzde 18'e çekebilir. Ama, şu anda bizim denge tazminatıyla ilgili karşılaştığımız bir rakam söz konusu değil'' dedi.

''Türkiye'de artık gerçeklerin yaşanmaya başlanacağını ve bunun içinde kamu çalışanlarının yerini alacağını'' söyleyen Akyıldız, öğleden sonraki toplantıda daha kabul edilebilir rakamlar istediklerini ifade etti.

''Kamu işçilerine enflasyonun üzerinde zam verilirken size enflasyon hedefi kadar zam önerilmesinin nedenini sordunuz mu?'' sorusuna Akyıldız, ''Elbette sorduk. Çok ilginç bir cevapla karşılaştık. Türk ekonomisinin içinde özel sektör ya da sektörel bazda şirketler, firmalar, kuruluşlar, kurumlar, KİT'ler ile devlet kavramı aynı kefeye oturtularak cevap aldık. 'Orası KİT. Kendi bütçelerine göre hareket ediyorlar' denildi. Bu bizi rahatsız eden bir cevap. KİT'lerin sahibinin devlet olduğunu kimse unutmamalıdır. Devletin sahip olduğu kurum ve kuruluşlar ve devlet adına çalışanlar farklı muameleye tabi tutulmamalıdır. Dileğimiz ve beklentimiz o'' yanıtını verdi.

Akyıldız, hükümetin yüzde 2 artı yüzde 2'lik zam teklifinde ısrarcı olması durumunda masadan kalkıp kalkmayacakları sorusuna, masadaki görüşmeleri herhangi bir biçimde etkilemek istemediklerini, ancak mutabakat zaptı imzalamayı arzuladıklarını ifade etti.

Denge tazminatının miktarı konusunda, ''Şöyle rakamlar telaffuz ediliyor, 20, 40, 60 YTL deniliyor. Ama biz bu rakamları somut bir teklif olarak görmediğimiz için denge tazminatıyla ilgili bir rakam telaffuz edildiğini ifade etmemiz mümkün değil'' diyen Akyıldız, bir soru üzerine hükümetin ayırdığı kaynağın 1,9 milyar YTL olduğunu bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber