Çalışan ebeveyler çocuklarla gece oynamasın, uyku düzeni bozuluyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 29 Ağustos 2007 14:35, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yatağa koyduğunuzda hemen uykuya dalan, gece nadiren uyanıp birkaç saniye içinde yeniden mışıl mışıl uyumaya başlayan bir çocuğu kim istemez. Ancak anne babalar her zaman bu kadar şanslı olmayabiliyor.

Okulların açılmasına günler kala uzmanlar okul dönemi çocuklarda, yeni ortama ayak uydurma konusunda yaşadıkları sorunların en önemlisinin uyku problemi olduğunun araştırmalarla ortaya çıktığını söylüyor. Çocukların ihtiyaç duydukları uyku süresi ve uykuya dalma süresinin farklı olduğuna dikkat çeken Özel Hayat Hastanesi Psikoloğu Filiz Yakmaz, çalışan anne-babaların gece çocuklarıyla oynamak istediklerini, bunun da çocuğun uykuya dalmasını güçlendirdiğini belirtiyor.

Okulların açılmasına az bir süre kala eğitim hayatına yeni adım atacak çocukların yaşadıkları sorunların çözümü konusunda aileleri uyaran Psikolog Filiz Yakmaz, ebeveynlerin en önemli görevinin çocuklarına erken yaşta iyi bir uyku alışkanlığı kazandırmak olduğunu kaydetti. Yakmaz; "Birçok aile oyun çocuklarının yatağa gitme zamanının günün en zor kısmı olduğunu düşünürler. Bu yaştaki bir çocuk özellikle de kendisinden daha büyük bir kardeşi hala uyanıksa yatağa gitmeye direnç gösterebilir. Oyun ve okul öncesi çocuklarının her gece 10 -12 saat uykuya ihtiyaçları vardır" dedi.

Uyku problemlerinin çözülebilir olduğuna dikkat çeken Hayat Hastanesi Psikologu Filiz Yakmaz uyku bozuklukları ile ilgili şu önerilerde bulundu: "Çocuğunuz uykuya dalmadan önce sessiz bir dönem geçirmesini sağlayın. Uykudan önce sakin bir rutin geliştirin: masal okuma, şarkı - ninni söyleme, banyo gibi. Bu düzenli rutin bebeğinize uyku zamanının geldiğini hatırlatacaktır. Çalışan anne ve babalar geç saatlerde çocukları ile oynamak isterler. Uykudan önce oynanan aktif oyunlar bebekleri uyarır uykuya dalmalarını güçleştirir. Kabuslar genellikle rüyaların yoğun olduğu gecenin ikinci yarısında ortaya çıkan korkunç rüyalardır. Kabus sona erdikten sonra çocuğunuz uyanır ve kabusu size anlatabilir. Çocuğunuz ağlayabilir korkulu olabilir fakat sizin yanında olduğunuzun farkındadır. Kabusun ayrıntılarıyla hatırladığı için yeniden uykuya dalması güç olacaktır. Çocuğunuzun yanına olabildiğince çabuk gidin. Ona yanında olduğunuz ve ona hiçbir şeyin zarar vermesine izin vermeyeceğiniz konusunda güven verin. Kendini güvende hissetmesi için küçük bir ışık yakmasına izin verin. Çocuğunuz eğer çok korkmuşsa onu rahatlatın ve sakinleştirin. Kabusların çocuk tarafından gerçek sanıldığını aklınızdan çıkarmayın. Rüyasında neler gördüğünü anlatmasını isteyin. Çocuğunuz sakinleştikten sonra tekrar uyuması için onu cesaretlendirin."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber