Harekatta son durum: Tel Abyad'dayız

TSK destekli Suriye Milli Ordusu (SMO), Rasulayn'ın ardından dün Tel Abyad'ı da ele geçirdi. SMO savaşçıları, PKK/YPG'nin kentte bıraktığı sivil giyimli teröristleri çatışmalarla tek tek etkisiz hale getirdi.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 14 Ekim 2019 06:10, Son Güncelleme : 14 Ekim 2019 09:48
Harekatta son durum: Tel Abyad'dayız

Türk Silahlı Kuvvetleri destekli Suriye Milli Ordusu (SMO), Rasulayn'ın ardından Tel Abyad'ı da ele geçirdi. Akçakale karşısında bulunan PKK işgalindeki ilçede şimdi sokak sokak temizlik yapılıyor. Yerleşim merkezinin tamamını kontrol altına alan SMO savaşçıları, PKK/YPG'nin kentte bıraktığı sivil giyimli teröristleri çatışmalarla tek tek etkisiz hale getirdi. Böylece Barış Pınarı Harekatı'nın 4. gününde Ceylanpınar'a komşu Rasulayn, 5. günü ise Akçakale'nin komşusu Tel Abyad teröristlerden temizlenmiş oldu. 9 Ekim'de başlayan harekat süresince şu ana dek toplamda 2 ilçe merkezi, 1 belde ve 56 köy PKK'dan kurtarıldı. 525 terörist etkisiz hale getirildi, onlarcası teslim oldu.

5 YILLIK İŞGAL SONA ERDİ

Mehmetçik ve SMO birlikleri Tel Abyad alınmadan hemen önce, sınırın 10 kilometre güneyindeki Suluk beldesinde de kontrolü sağlamıştı. Suriye kuzeyindeki Tel Abyad'ın alınması hem sığınmacılar hem de sahada mücadele eden güvenlik güçlerine büyük moral oldu. Sınırın bu önemli ilçesi 5 yıldır PKK işgali altındaydı. PKK burayı 2015 yılında ABD desteğiyle ele geçirdiğinde, ilçe batısındaki Türkmen köylerini 'bölgeyi terk etmeleri, aksi takdirde koalisyon uçaklarının hava saldırısı düzenleyeceği' tehdidiyle zorla boşaltmıştı. Sakinlerinin tamamına yakını Araplardan oluşan Tel Abyad'da şimdi PKK paçavraları değil SMO bayrakları dalgalanıyor.

HALK COŞKUYLA KARŞILADI

Ev ve sokaklarda teröristler tarafından tuzaklanan mayınlarla patlayıcıların temizliği sürerken, teröristlerin bulunduğu dış noktalara sınırdaki TSK obüsleri yer yer atışlar yaptı. Bölgedeki çatışma sesleri dün gün boyunca sınırdaki Ceylanpınar ve Akçakale'den duyuldu. PKK'lıların etkisiz hale getirilişinin ardından Tel Abyad halkının evlerinden dışarı çıkarak SMO savaşçılarına su-yemek vermeleri dikkat çekti. Bölge halkı, Mehmetçik ve SMO'yu sevinç gösterileriyle karşılarken ilçedeki minarelerden yayılan tekbir sesleri Akçakale'den duyuldu.

M4 KONTROLÜ GENİŞLİYOR

SMO güçleri, Tel Abyad ile Rasulayn'ın tam ortasından güneye inerek önceki gün stratejik M4 karayolunu da ele geçirmişti. İkmal hattında kontrolün sağlandığını Milli Savunma Bakanlığı resmen duyurdu. "Barış Pınarı Harekatı kapsamında başarıyla icra edilen operasyonlar neticesinde, 30-35 kilometre derinliğe inilerek M4 karayolunun kontrolü sağlandı" açıklaması yapan MSB, harekata ilişkin görüntülere de yer verdi. Yola ulaşılmasının ardından doğu ve batı yönünde ilerleyerek kontrolü genişleten TSK ile SMO, Ayn el-Arab (Kobani) ve Münbiç'teki PKK'lılar için hayati önemdeki sevkiyatları da kesmiş oldu. M4'ün kontrol altına alındığı bölgede 200 teröristin de buradaki tünellerden birinde kıstırıldığı belirtiliyor. Bu arada Tel Abyad ve Rasulayn cephelerinde halk, etkisiz hale getirilen teröristleri bölgede kimsenin tanımadığını belirtiyor. PKK elebaşlarının, M4 karayolu ele geçirilinceye dek çok sayıda teröristi Kandil'den Rasulayn'a sevk ettiği sanılıyor.

TSK Kobani'ye ilerliyor

Suriye'de Ayn el-Arab'ın (Kobani) güneyindeki ABD'ye ait gözetleme noktası dün saat 15.00 itibarıyla boşaltıldı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne (TSK) ait 30 tank ve yaklaşık 700 Türk komandosu, Barış Pınarı Harekatı'nda Cerablus'dan Fırat'ın üzerine kurdukları seyyar köprüyle tankları Zormağara bölgesine geçirdi. Kobani'ye doğru ilerleyişini sürdüren Türk Silahlı Kuvvetleri, Münbiç'in doğusunu da yoğun ateş altına aldı. Türk ordusunun ilerleyişi sürerken, askeri kaynaklar Kobani'nin güneyindeki ABD'ye ait gözetleme noktasının dün saat 15.00 itibarıyla boşaltıldığını açıkladı.

652 havan attılar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, medya yöneticilerine yaptıkları bilgilendirmede Barış Pınarı Harekatı'nda gelinen son durumu anlattılar. Yapılan toplantıda, YPG terör örgütü tarafından şu ana kadar Şanlıurfa, Mardin, Şırnak ve Gaziantep illerinde yerleşim yerlerine 652 havan saldırısı düzenlendiği belirtildi. Saldırıların yarısının Mardin'in Nusaybin ve Kızıltepe ilçelerine yapıldığı aktarıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber