Google'a rakip olarak 'hakia' geliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 30 Ağustos 2007 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Metin MÜNİR'in yazısı...

Dikkat Google! Türkler geliyor!

Türk nükleer fizikçi, eski Hacettepeli Dr. Rıza C. Berkan'ın girişimiyle Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulan "hakia" Google'a rakip olmaya hazırlanıyor.

Girişimin ortakları arasında cep telefonunu Türkiye'ye getiren Murat Vargı'nın sahibi olduğu NVHolding ve Mehmet Emin Karamehmet ve eski Turkcell Genel Müdürü Muzaffer Akpınar ile ortak olduğu KVK da var.

Şirketin yönetim kurulu başkanı, kuruculardan biri olan Dr. Pentti Kouri'dir. Kouri 1980'lerde Nokia'nin yönetim kurulunda görev almıştı.

hakia'nın operasyonlarından sorumlu müdürü, London School of Economics'te ekonomi okumuş ve Columbia Üniversitesi'nden MBA almış Melek Pulatkonak'tır.

100 milyon dolar

New York merkezli özel bir şirket olarak kurulan hakia, konuyu yakından bilen bir kaynaktan öğrendiğime göre, değişik ortaklardan 100 milyon dolara yakın sermaye topladı.

hakia, gelişme halinde olan semantik teknoloji kullanarak fark yaratmayı ve müşteri toplamayı ümit ediyor.

Semantik "manaya ait" anlamına geliyor.

hakia'nın geliştirmekte olduğu bu teknolojiyle arama makinesi arayanın ne istediğini kullandığı kelimelerden ve cümleden anlayacak.

Google, yazılan anahtar kelimeleri analiz ediyor. hakia ise arama kutusuna yazılan sorunun konseptini analiz ederek cevap hazırlayacak. Soruyu sorana Google'da olduğu gibi binlerce veya on binlerce seçenek sunmak yerine daha az miktarda ama soruya spesifik link yollayacak.

Microsoft'un yaptığı bir araştırmaya göre, Google ve benzeri arama motorlarında arama ortalama 11 dakika zaman alıyor. Geri yollanan cevapların yarıya yakın bir bölümünün soruyla hiç alakası olmuyor.

hakia'nın amacı, bu sakıncaları eleyerek Google'dan daha etkili ve popüler bir arama aracı olmak.

Önümüzdeki aralıkta faaliyete geçeceğini açıklayan hakia http://www.hakia.com/ adresinde denenebilir.

Başarılı olur mu?

Deneme sayfasında "Hakia Türkiye yakında hizmete girecektir", diye bir ibare var. Gene de, acaba çalışıyor mu diye arama kutusuna "Ölümden sonra hayat var mı?" diye bir soru yazdım. İngilizce yazılmış, "Biraz sıra dışı bir soru ama belki bunlar yardımcı olur" ibaresi altında onlarca ilginç sonuç aldım.

Ancak "Abdullah Gül" yazınca aldığım sonuç hayal kırıcı idi. "Doğru yolda olduğumu umarım" ibaresi altında Abdullah Gül'le pek ilgili olmayan sadece altı sonuç vardı.

Laf aramızda, ibareler hakia'nin ilginç ve hoş bir özelliği.

İngilizce yaptığım aramalarım daha başarılı oldu. Örneğin Abdullah Gul (ü yerine u koyarak) birçok sonuç getirdi.

hakia başarılı olabilir mi? Bu, oluşum halinde olan semantik teknolojiyi ne kadar çabuk geliştirebileceğine bağlı. Aynı teknolojinin peşinde olan başka şirketler de var. hakia onlardan önce ve onlardan iyi olursa ve kendini satabilirse dünya milyarderler listesine birkaç yeni Türk daha eklenecek demektir.

Bol şans çocuklar!

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber