Vetolu kanunlar raftan iniyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 30 Ağustos 2007 08:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Abdullah Gül'ün Çankaya Köşkü'ne çıkmasıyla birlikte, Sezer'in veto ettiği yasaların önü açıldı. Bunlar arasında 2B, YÖK, Kamu Yönetimi Reformu, petrol kanunları var.

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Çankaya'ya çıkmasıyla birlikte, Başbakan Erdoğan'ın büyük önem verdiği ve "en büyük düşüm" olarak nitelendirdiği "Kamu Yönetimi Reformu Paketi" tozlu raftan indirilecek. Kamu yönetimi reformuyla birlikte, merkezi yönetim yerine, yerel yönetimlere ağırlık verilecek. 11 bakanlığın merkez dışındaki örgüt birimleri (taşra teşkilatları), yerel yönetimlere (belediyelere ve il özel idarelerine) devredilecek. Devredilen örgüt birimleriyle birlikte, bu alanlardaki bakanlık yetkileri ve görevleri de yerel yönetimlere gidecek.

2B'LER SATILACAK

Orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerinin satışı konusunda Sezer engelini aşamayan AK Parti, bu arazilerin satışına ilişkin yasayı gündeme getirecek. 500 bin hektarın üzerinde olduğu tahmin edilen 2B arazilerinin satışından hükümet en az 25 milyar dolarlık gelir bekliyor.

SOSYAL GÜVENLİK

Cumhuriyet tarihinin en büyük reform paketlerinden gösterilen, Sosyal Güvenlik Reformu hayata geçirilecek. Birkaç tasarıdan ve yasadan oluşan reformla, 18 yaşına girmemiş tüm çocuklar, sosyal güvenlik kapsamına alınacak. Emeklilikte bağlanacak aylıkların hesaplamalarında değişiklik yapılacak. İşe yeni başlayan işçi, memur, esnaf açısından var olan ayrım ortadan kaldırılacak.

SIRADAKİ YASALAR

Sezer'in, 4 maddesini "ulusal çıkarlara aykırı" gerekçesiyle veto ettiği "Petrol Yasası", 3 maddesini veto ettiği "Nükleer Santral Kurulmasına İlişkin Yasa", "Vakıflar Kanunları", "Büyükşehir Belediye Kanunu'nda Değişiklik Yapılması", "Bazı Belediyelerin Kaldırılmasına İlişkin Kanun", "YÖK Personel Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun" da tozlu raflardan indirilecek.

Düzgün KARADAŞ/ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber