TOKİ Başkanı: Konutta çok önemli bir hareketlenme bekliyoruz

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 31 Ağustos 2007 15:06, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

TOKİ Başkanı Bayraktar: "Türkiye'de, Amerika'da yaşanan mortgage krizine benzer bir tehlike beklemiyoruz"

İSTANBUL (CİHAN)-Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Türkiye ile ABD'deki mortgage sisteminin çok farklı yapılara sahip olması nedeniyle Türkiye'de ABD'dekine benzer bir tehlike beklemediklerini söyledi. ABD'deki sisteme göre Türkiye'deki sistemin yasal dayanağının daha güçlü olduğunu belirten Bayraktar, Türkiye'de sistemin daha sağlıklı işlemesi için faizlerin yüzde 1'in altına düşmesi gerektiğini kaydetti.

TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlenen ve 2 Eylül 2007 tarihine kadar açık kalacak olan 2. İstanbul Konut, İşyeri, Gayrimenkul ve Kredilendirme Hizmetleri Fuarı'nın açılış törenine katıldı. Burada gazetecilerin sorularını cevaplandıran Bayraktar, Amerika'da yaşanan ve dünya piyasalarında dalgalanmaya sebep olan Mortgage krizinin bir benzerinin Türkiye'de beklenip beklenmediği yönündeki bir soru üzerine, Türkiye'de böyle bir kriz yaşanmayacağını ifade etti. Amerika'da sistemin çok farklı yapıda olduğuna işaret eden Bayraktar, şöyle konuştu:

"Bizde faizlerin en düşüğü 1.30, ABD'de ise yılık ortama yüzde 4 ile 6 arasında. ABD'nin yapısından kaynaklanan çok uzun süre bekleyen sıkıntılar oldu. Her aileden birkaç kişi ev almıştır. Mortgage sistemi orada kiralama sistemine dönüşmüş. Kendi evine kira öder gibi taksit ödüyor. ABD'deki sisteme göre Türkiye'deki sistemin yasal dayanağı daha güçlü. Ev almaya gittiğinizde ya evin yarısından fazlasını ödeyeceksiniz ya da taksitleri ödeyecek gelirinizin çok net olması gerekiyor. Sistemin ayakta durabilmesi için bu tür önlemler gerekiyor. ABD'de bu sistem gevşedi. Ödediği peşinat miktarına bakılmaksızın ve ödeme güçlerine bakılmaksızın herkese kredi verilmeye başlandı ve sistemin ana fikrinden uzaklaşıldı.Konutların fiyatlarının değerlendirilmesinde de yanlışlıklar yapıldı. 200 bin dolarlık konuta 300 bin dolar üzerinden kredi verildi. Bu nedenle ödemelerde sıkıntılar yaşanmaya başlandı. Türkiye'de böyle bir şey olmaz."

Türkiye'de insanların ne yapıp edip borçlarını ödediğini belirten Bayraktar, bugüne kadar satışa çıkarılan 280 bin konuttan 237 bin konutun satıldığını, ödemelerini aksatanların sayısının 200-300'ü geçmediğini ifade etti.

Türkiye'de ABD'dekine benzer bir tehlike beklemediklerini aktaran Erdoğan Bayraktar, Türkiye'de sistemin daha sağlıklı işlemesi için faizlerin yüzde 1'in altına düşmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, ayrıca, Türkiye'de ekspertiz, değerleme, danışmanlık gibi hizmetlerin devlet kontrolünde gelişmesine ihtiyaç olduğunu bildirdi.

"GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE ÇOK ÖNEMLİ BİR HAREKETLENME BEKLİYORUZ"

Bayraktar, seçim sonrasında gayrimenkul piyasalarına ilişkin değerlendirmede bulunurken, gayrimenkul sektöründe çok önemli bir hareketlenme beklediklerini söyledi. Bayraktar, "Ancak biraz zaman alacak. Çok heyecanlıyız" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber