KİT personelinin yüzde 92.8'i erkek

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 06 Eylül 2007 07:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni dönemde özel sektörü kadın istihdamını artırmaya teşvik edecek projeleri devreye sokmaya hazırlanan hükümet, kamudaki kadın personel sayısı konusunda sınıfta kaldı. Pek çok sektörde faaliyet gösteren "Kamu İktisadi Teşebbüsleri"nde (KİT) erkek personelin ağırlıkta olduğu belirlendi. Hazine'nin raporuna göre, KİT'lerdeki toplam personelin yüzde 92.8'i erkeklerden oluştu.

Kamu işletmelerinin önemli bir bölümünde kamu adına pay sahipliği görevini icra eden Hazine Müsteşarlığı, KİT'lere yönelik olarak, "2006 KİT Hazine Pay Sahipliği Raporu"nu yayımladı. Raporda, BOTAŞ, Devlet Malzeme Ofisi'nin de aralarında bulunduğu 20 KİT ele alındı.

Raporda, KİT'lerin istihdam bilgilerine de yer verildi. Rapora göre, 2006 sonu itibarıyla KİT'lerde görev yapan 184 bin personelin 170 bin 734'ü erkeklerden oluştu. Kadın çalışanların oranı ise sadece yüzde 7.2'de kaldı. Raporda, "Uygulanmakta olan 'sayının azaltılması ancak niteliğin artırılması' çabalarına rağmen, 'Personel profili istenilen düzeye henüz ulaşmamıştır" denildi.

Yabancı dil bilmiyorlar

KİT personelinin yabancı dil bilgisi de beklentinin altında kaldı. Toplam personelden sadece 1119'unun yabancı dil bildiği belirlendi. Çalışanların eğitim durumuna göre yapılan analizde ise 1638 kişinin sadece okuryazar düzeyinde bulunduğu, ilköğretim mezunu personelin oranının ise yüzde 37.3 olduğu ortaya çıktı. Çalışan personelin yüzde 11.5'inin üniversite mezunu olduğu saptandı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber