En şişman bölge İç Anadolu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 10 Eylül 2007 17:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

EDİRNE Sağlık Müdürü Dr. Hatice Gül, Türkiye'deki şişmanlığın son 10 yılda kadınlarda yüzde 65, erkeklerde ise yüzde 30 oranında artış gösterdiğini söyledi. Dr. Gül, ?Türkiye'de her 3 kadın ve her 5 erkekten birinin şişman olduğu belirlenmiştir. Yeni yapılan bilimsel bir çalışmaya göre, en fazla şişman yüzde 25'le İç Anadolu'da, en az ise yüzde 17.2'le Doğu Anadolu'da yaşamaktadır'' dedi.

Vücuttaki yağ oranın artmasının şişmanlığa neden olduğunu belirten Dr. Hatice Gül, ?Vücut yağı normal erkeklerde ağırlığın yüzde 15 ile 18'ini, kadınlarda ise yüzde 20 ile 25'ini oluşturur. Erkeklerde bu oran yüzde 25'i, kadınlarda ise yüzde 35'i geçerse şişmanlık oluşur. Çocuklarda ise boy- kilo cetveline göre 95 persentin üzerine çıkması durumunda şişmanlıktan bahsedilir'' dedi. Dr. Gül, Dünya Sağlık Örgütü'nün 1997 yılında şişmanlığın küresel bir epidemi (salgın) halini aldığını ve mutlaka tedavi edilmesi gereken kronik bir hastalık olduğunu ilan ettiğini belirterek, ?Günümüzde de şişmanlık giderek artmaktadır. Şişmanlık ateroskleroz veya damar sertliği, hipertansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı , kan yağlarında yükseklik ve birçok yandaş hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Kilo vermekle bu hastalıkların önemli oranda azalması veya düzelmesi sağlandığı için şişmanlık mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır'' dedi.

Şişman kişilerin çocuklarında şişmanlık görülmesinin daha yüksek olduğunu belirten Hatice Gül, ?Anne ve babanın her ikisinin şişman olması durumunda çocuklarının yüzde 80'inde erişkin yaşta şişmanlık gelişir. Anne veya babadan biri şişman ise çocuklarda yüzde 40, her ikisi normal kilolu ise yüzde 10 oranında şişmanlık gelişme riski vardır'' dedi.

Türkiye'deki şişmanlığın son 10 yılda kadınlarda yüzde 65, erkeklerde ise yüzde 30 oranında artış gösterdiğini belirte Dr. Hatice Gül, ?Ülkemizde her 3 kadın ve her 5 erkekten birinin şişman olduğu belirlenmiştir. Yeni yapılan bilimsel bir çalışmada bölgelere göre şişmanlık en fazla İç Anadolu'da yüzde 25, en az ise Doğu Anadolu'da yüzde 17.2 olarak saptanmıştır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber