İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Hakia, internette yüzde 50 zaman kazandırıyor

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 11 Eylül 2007 07:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

İstanbul'da bir basın toplantısı düzenleyen Hakia Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Rıza Can Berkan ve Genel Müdür Yardımcısı Melek Pulatkonak Hakia'nın yeni ürünü ScoopBar'ı tanıttılar. Kelime bazında yapılan arama sonuçlarının ardından bulunan dokümanların veya web sitelerin içinde ikinci bir aramaya gerek kalmıyor. ScoopBar kullanımının Google'a göre en az yüzde 50 hız kazandırdığını söyleyen Pulatkonak, ayrıca aranan konuyla ilgili daha derli toplu bilgiye ulaşılabildiğini söyledi. Berkan sistemin işleyişini şöyle anlattı: ?Tek kelimelik sorulara galeri dediğimiz sonuçlar getiriyoruz. Google ise en popüler sonuçları getiriyor. Biz ise bir kategorizasyon getiriyoruz ve aramayı kolaylaştırıyoruz.'

Hakia'da kelimelerin kavramsal ve semantik bağlantıları üzerinde durduklarını belirten Berkan, ?Böylece sistem daha hızlı bir şekilde aranan kavrama yönelebiliyor. Google ise arama sonuçlarını sitelerin ne kadar popüler olduğuna göre getiriyor' dedi. Arama motorlarının asıl amacının aranan konunun ilk 3 sayfada istenilen sonuca ulaşılması olduğunu söyleyen Pulatkonak, ?Google'da 1 milyon sonuç da gelse siz 1001'inci sayfayı göremiyorsunuz. Google'a göre 5 kat daha fazla haberi görebiliyorsunuz? dedi. Ortalama olarak 11 dakikada arama sonucuna ulaşıldığını belirten Pulatkonak, ?Arama motorları size kelime bazında cevap veriyor. Hakia'nın en büyük farkı biz sizi aramada dokümanın bir bölümüne yönlendiriyoruz. Böylece ikinci bir aramadan kurtuluyorsunuz. Sayfada direkt olarak aradığınız paragrafa sizi yönlendiriyor.?

KVK VE MV HOLDİNG ORTAK

Türkiye'de KVK ve MV Holding'in Hakia'nın ortağı olduğunu ve 5 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirten Pulatkonak, ?Toplam 16 milyon dolarlık sermaye ile kurulduk' dedi.

2 MİLYON KULLANICI

Sistemin Türkçe versiyonunun 2008'de geleceğini söyleyen Rıza Can Berkan, ?İspanyolcayı da yapacağız. Aylık ortalama 2 milyon kişi kullanıyor. Türkiye'de seçimlerden sonra herkes tatile gitti. Biz ABD'den bu durumu açık bir biçimde görebildik? dedi.

Evrim ERGİN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber