Trafik sorununu yazdığı gün kazada öldü

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2007 23:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'da, yerel bir gazetenin köşe yazarı, 'Bursa Trafiği' başlıklı trafiğin sorunlarını anlattığı yazısının yayınlandığı gün geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Kazaya karışan sürücü gözaltına alınırken görgü tanıkları, trafik lambalarında yolun karşısına geçerken kırmızı ışığın yandığını ileri sürdüler.

Edinilen bilgiye göre, dün gece saat 22.00 sıralarında merkez Osmangazi ilçesi Çekirge Caddesi Hatice Sultan Türbesi'nin önündeki trafik lambalarında yolun karşısına geçmek isteyen Bursa Haber Gazetesi köşe yazarlarından Cihan Borçkaya'ya, Ergin Ayata (25) idaresindeki 16 AF 590 plakalı otomobil çarptı. Kazada ağır yaralanan Borçkaya Bursa Devlet Hastanesi'nde kaldırıldı. Yapılan müdahaleye rağmen Cihan Borçkaya kurtarılamayarak saat 03.00'te hayatını kaybetti.

Otomobil sürücüsü Ergin Ayata polis tarafnıdan gözaltına alındı. Kazanın görgü tanıkları antika işiyle uğraşan ve uzun süredir köşe yazarlığı yapan Cihan Borçkaya'nın lambanın yayalara 'kırmızı' yandığı sırada yolun karşısına geçmek istediğini ileri sürdüler.

Öte yandan Cihan Borçkaya dünkü Bursa Haber Gazetesi'ndeki köşesinde 'Bursa Trafiği' başlıklı yazısında, şehrin trafiğini ve çözüm yollarını ele aldığı ortaya çıktı. Trafik kazalarının büyük bir bölümünün sürücü hatasından kaynaklandığını belirten Borçkaya yazısında şu ifadelere yer vermişti: "ıÜüBursa trafiğinin bir arapsaçına dönmesinin büyük bir oranla, sürücülerden kaynaklandığının bir gerçek olduğunu vurgulamak isteriz. Zira sürücülerde hakim olan duygu, kurallara uymamaktır. İstedikleri yerde (park edilemez işaretleri olmasına rağmen) park etme rahatsızlığına sahip olmalarıdır. Bütün bunların dışında,usulsüz park etmelerinin yanı sıra, sollama, sürat,yola mani olma, keyfi klakson çalma ve araba içinde yüksek sesle müzik setini açma gibi kirliliklere meydan vermeleri insanlarımızı çileden çıkarmaktadır. Kentin belli başlı ve trafiğin yoğun olduğu bölgelerdeki usulsüz park ve duraklamaların sebep olduğu olumsuzlukları kısaca duyurmak isteriz. Uluyol ve Gazcılar bölgesindeki iki taraflı park etme, bu iki bölgeyi felç etmektedir. Adı geçen bu iki cadde boyunca, en az setiz adet sokak başlarında, oto park levhaları sürücülerden rağbet görmemektedir. Yeşil türbe ve çevresindeki usulsüz parklar ise, trafik görevlilerini dahi müşkül durumda bırakmaktadır. Bir ülkenin kalkınmışlık düzeyi motorlu taşıt araçlarının, orta gelir gruplarınca da edinilmesine olanak sağlıyorsa, o ülke kentlerinde otopark gereksinmesi üst sınırlara yükselir. Bu çalışma beklenen ve toplum hesabına arzulanan bir olgudur. Hiç gerçekleşmeyecek gibi görünse de kent bilimci ve Belediye yöneticileri kentin bir gün dolgun noktaya ulaşacağı varsayımına göre önlem almaktadır. Ne yazık ki bu gerekenlerin yapıldığı söylenemez. Ayrıca 3194 sayılı İmar Kanunu'nun kent içi otoparklarına ilişkin, maddelerinin ciddi olarak gündeme alınmadığı ise ayrı bir gerçektir. Kanımız o dur ki; Bursa trafiğini rahatlatabilmek için ilgililerin, Bursa'da trafik birimlerinin sayısını artırabilmek için derhal girişimlerde bulunması gerekmektedir. 350 bine yakın araç ve 2.5 milyon nüfusa yaklaşan Bursa'da sadece 220 personel bulunmaktadır. Bu miktarın, büro çalışanları, hastası ve izinli olanları hesaba katıldığında denetim sayısı 100 kişiye yüklenmektedir. Yani şunu açıklamak isteriz ki, ilgili birimler, ağırlıklarını koyarak Bursa trafiğine en az 150 kişilik bir kadroyu kazandırmalıdırlar. Ayrıca bugün Bursa trafiğine yeni atanan Mustafa Kihtır, çok eski bir trafik uzmanıdır. Emniyet Müdürlüğü'ndeki başarılı çalışmaları ile ün yapan Mustafa Kihtır'ın bilgi ve tecrübeleri ile Bursa trafiğine büyük katkıları olacağına inanıyoruz. Bu arada kurallara uymamakta ısrarlı olan sürücülerin, araçlarına cezalar verilmesi, uymayanların da araçlarının çekilmesi ortalığı rahatlatacaktır."

Cihan Borçkaya'nın meslektaşlarının da katılacağı törenle toprağa verileceği öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber