Ankara'da bomba paniği... Emniyet incelemesini tamamladı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Eylül 2007 19:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara valisi Kemal Önal: "İnceleme tamamlandı"

Ankara - Ankara Valisi Kemal Önal, Sıhhiye'deki çok katlı otoparkta bulunan bomba yüklü minibüs ile ilgili Polis Kriminal Laboratuvarı'nın incelemelerini tamamladığını söyledi. Önal, minibüste bulunan patlayıcı madde miktarı için "tahminlerimizin üzerinde" değerlendirmesini yaptı.

Ankara İl Genel Meclisi'nin gerçekleştirdiği kültürel etkinlik kapsamında Ankara'da toplanan 80 ilin İl Genel Meclisi Başkanları, Ankara Valisi Kemal Önal'ı makamında ziyaret etti.

Ziyaret sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Önal, Sıhhiye'deki çok katlı otopark içerisinde sabah saatlerinde bulunan patlayıcı madde yüklü minibüsle ilgili Kriminal Polis Laboratuvarı'ndaki incelemelerin bittiğini ve raporun yazılmakta olduğunu söyledi. İlerleyen saatlerde yazılı bir basın açıklaması yapacağını ifade eden Önal, açıklamanın sadece patlayıcı madde hakkında olacağını belirtti. Önal, patlayıcı madde miktarının "tahminlerinin üzerinde" olduğunu kaydetti.


ANKARA SIHHİYE'DEKİ ÇOK KATLI OTOPARKTA ETKİSİZ HALE GETİRİLEN BOMBALI ARAÇTA 3 ADET CEP TELEFONU BULUNDU.

- Ankara Sıhhiye'deki çok katlı otoparkta etkisiz hale getirilen bombalı araçta 3 adet cep telefonu bulundu.


Ankara Emniyet Müdürü Yılmaz: "Bomba şüphesiyle ele geçirilen madde polis laboratuarına gönderilecek"

ANKARA (CİHAN)-Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, bomba şüphesiyle ele geçirilen maddenin Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis laboratuarında inceleneceğini ve patlayıcı olup olmadığının anlaşılacağını ifade etti.

Gazetecilerin olumsuz yorumlardan kaçınması gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Kendinizi bombanın varlığını saptamak, onu imha etmekle görevli uzman arkadaşımızın yerine koyun ve ona göre değerlendirmelerde bulunun." dedi. Kimyasal incelemelerin Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı polis laboratuarında yapılacağını ifade eden Yılmaz, kısa zamanda ele geçirilen maddenin varlığına ve yapısına ilişkin somut veriler elde edeceklerini kaydetti.


Ankara'daki araçta 300 kilogram sodyum nitrat çıktı

ANKARA (CİHAN)-Ankara'da büyük paniğe neden olan bomba yüklü araç etkisiz hale getirildi.

Bomba uzmanı ekipler, Kurtuluş'taki çok katlı otoparta bulunan bomba yüklü araçtaki çalışmalarını tamamladı. Araçta yapılan incelemede 300 kilogram TNT Sodyum Nitrat patlayıcı ele geçirildi. Ankara'da şu ana kadar ele geçirilen en yüksek miktardaki patlayıcı uzman ekipler tarafından etkisiz hale getirildi.

Patlayıcının çıkarılmasından sonra söz konusu aracın otoparktan çıkarılacağı belirtiliyor.


-Ankara'nın Kurtuluş semtinde bulunan çok katlı otopark'ta bulunan bombanın etkisiz hale getirilirken, konuyla igili ilginç bilgilere ulaşılıyor. Soruşturmayı yürüten emniyet birimleri, çalışmanın istihbari olduğunu ifade ederken, asıl hedefin ise bir başka nokta olduğunu kaydettiler.

Ankara'nın Kurtuluş semtinde bulunan bir çok katlı otopark'ta bulunan bombanın etkisiz hale getirilirken, konuyla igili ilginç bilgilere ulaşılıyor.

Soruşturmayı yürüten emniyet birimleri, çalışmanın istihbari olduğunu ifade ederken, asıl hedefin ise bir başka nokta olduğunu kaydettiler.

-KAMERA YOK-

Vito minibüsün yerinin belirlenmesine ilişkin detaya girmekten kaçınan emniyet yetkilileri sadece, "Çalışma istihbari bir çalışma. Aylardır yapılan bir ortak çalışma sonucu belirlendi. Ama irtibatlar ve ayrıntılar henüz kesinleşmiş değil" dediler.

Kurtuluş Otoparkı'nın 2.katına bırakılan bombanın bu sabah 05.30 ile 06.00 arasında park edildiğini bildiren emniyet yetkilileri, binada da kamera olmadığını söylediler. Civarda ayrıca Mobesse kamerasının da bulunmadığını söyleyen emmniyet yetkilileri, "Sabah namazından hemen sonra getirilmiş. Otoparkın girişin bir üstü bölümündeki yere park edilmiş" diye konuştular.

-ASIL HEDEF BELLİ DEĞİL-

Bu arada Terörle Mücadele Şubesi yetkilileri, "Malesef hedef burası değil. Biz buranın bir aktarım noktası olduğunu düşünüyoruz. Çünkü amaç bu nokta olsaydı bırakıp gitmezlerdi" dediler.

Ayrıca El Kaide'nin bu tip intihar saldırılarında taşeron taşıyıcı kullandığını ifade ederek, "Aracı buraya getirenle, saldırıyı yapan aynı kişi olmayacaktı diye tahmin ediyoruz. Kızılay'da bulunan kamu binalarından birine yönelik olarak tasarlanan saldırı için, aktarım noktası olarak buraya getirildiği yönünde çalışıyoruz" diye konuştular.

-SODYUM NİTRAT-

Aracın içinde 300 kilogram Sodyum Nitrat olduğunu belirten emniyet yetkilileri, bugüne kadar ele geçirilen en yüksek miktarda patlayıcı olduğunu da dikkat çektiler. Aracın Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı'na çekilerek inceleneceği de bildiren polis yetkilileri, bu miktarın bölgede büyük bir yıkıma sebep olabieceğini bildirdiler.(

BAŞBAKAN KORUMA ALTINDA

Ankara Polisi, 11-12 Eylül'de eylem yapılacağı istihbaratını bir süre önce edindi. Bunun üzerine kapsamlı bir çalışma başlatıldı.

Hatta dün akşam saatlerinde bombanın bulunduğu bölge de taramadan geçirildi ancak bir şey bulunamadı.

Bu sabah bir otopark görevlisinin ihbarının ardından bombaya ulaşıldı.

Bombanın bulunduğu bölgenin Başbakanlık'a yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta olması polisi alarma geçirdi.

Erdoğan, Başbakanlık'tan alınarak Başbakanlık konutuna götürüldü.

Polis telsizlerinden Başbakanlık konvoyuna hiçbir sivil aracın yaklaştırılmaması için anons yapıldı.

Polis şimdi önceden edindiği istihbaratlar ve araç çevresindeki bulgulardan yola çıkarak Başkent'te şüpheli avına başladı.

Ankara'nın Kurtuluş semtindeki çok katlı bir otoparkın ikinci katında bulunan Mercedes Vito'dan şüphelenen bir vatandaş bomba ihbarı yaptı.

İhbarın ardından otoparkı tarayan polis köpekleri bir panelvanda bomba olduğunu teyit etti.

Otopark ve çevresindeki binalar boşaltıldı.

Bomba imha edilmeye çalışılıyor...

yapılan araştırmada aracın plakasının sahte olduğu da anlaşıldı.

ELEKTRONİK KALKANLA KORUNUYOR

Araçtaki bombanın uzaktan kumanda ile patlatılması tehlikesine karşı elektronik bir kalkan oluşturuldu. Jammer'la (karıştırıcı cihaz) kontrol altına alınan bölgeye uzaktan elektronik sinyal gönderilmesi engellendi.

BOMBAYI DEDEKTÖR KÖPEKLER BULDU

Ankara Valisi Kemal Önal olayla ilgili açıklama yaptı:

11-12 Eylül hassas günler. Bu günlerde daha önce de olduğu gibi polisimiz Ankara genelinde çok yaygın bir güvenlik faaliyetine geçiyor. Buna uzman ekiplerimiz ve dedektör köpeklerimiz de katılıyor.

Dün akşamdan beri yapılan araştırmalarda köpeklerimiz Mercedes Vito'yu işaret etti.

Bomba imha uzman ekiplerimiz üzerinde çalışıyor. Makul bir zamanda etkisiz hale getirilecek.

Bombanın miktarı sorulan Vali Önal şöyle cevap verdi:

Çok miktarda diyebilirim. Zaten ben de içeri girmedim henüz. Çünkü bizim girmemiz de uygun olmaz.

Çevredeki tüm evler, yollar boşaltıldı ve kapatıldı.

Muhtemelen bir felaketten kurtulduk...

Ankara Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, ise ?Otoparkta şüpheli araç bulunduğu ihbarı üzerine? gerekli önlemleri aldıklarını söyledi. ?Paniğe gerek olmadığını? ifade eden Yılmaz, ekiplerin gerekli çalışmayı yapacaklarını kaydetti.

AKSU VE TUNA CADDESİ KAPATILDI

Ankara'da Sıhhiye Pazarı yanındaki çok katlı otoparktaki panelvan türü bir araçta patlayıcı madde bulununca geniş güvenlik önlemleri alındı.

Aksu Caddesi, Tuna Caddesi ve Marmara Sokağı yaya ve araç trafiğine tamamen kapatıldı.

Polis ses yayın aracından, ?Otopark civarına geçiş yapmayın. Güvenliğiniz için bölgeden uzaklaşın? anonsları yapıldı. Vatandaşlar, güvenlik şeridiyle kordon altına alınan bölgeden ayrılmaları konusunda polis tarafından ikaz edildi.

Bölgeye çok sayıda itfaiye ve 112 Hazır Acil ekipleri çağrıldı.


ÇEVRE EV VE İŞYERLERİ BOŞALTILDI.

Ankara Valisi Vali Kemal Önal bombalı araçla ilgili yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

11 Eylül saldırısı ve 12 Eylül günleri kritik günlerdir. Emniyet birimleri bu hassas gecelerde aramalar yapıyor, dedektör köpekler de bu aramalarda görev alıyor.

Bu arama taramalar sırasında dedektör köpeklerin tepki vermesi nedeni ile Vito marka araç üzerinde araştırma yoğunlaştırıldı. Bomba ekipleri ve uzmanlar çalışmalarını yoğunlaştırdılar. Şu anda endişe verecek birşey yok. Polisin titiz çalışması muhtemel bir felaketten bizi korumuştur. Vatandaşın huzuru bizim için en önemli unsurdur. Vatandaşlarımız için geçmiş olsun diyorum. Bunun eyleme dönüşmesi halinde neler olacağını düşünmek istiyorum.

Sahte plakalı bir münibüs üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Bizim kontrol çalışmalarımız sürüyor. Belirli günlerde çalışmalarımız daha geniş bir şekilde sürdürülüyor. Bu olayda da bu mahalli koklayan dedektör köpeklerin tepki vermesi üzerine bomba imha ekipleri buraya geldiler. Bombanın miktarı tam bilinmiyor ancak çok miktarda olduğu kanatindeyiz. Çereyi tamamen boşalttık civardaki evler de boşaltıldı yollar da ancak trafikte bir sıkıntı da yok.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber