Okullara takılan fotoselli musluk ve lambalar kaynak israfını önledi

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2007 09:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bolu'daki okullara takılan fotoselli musluk ve lambalarla büyük tasarruf sağlayacak. Küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan su sıkıntısı kurum ve kişileri farklı arayışlara itti. Bolu'da su tasarrufu konusunda İl Milli Eğitim Müdürlüğü önemli bir atım atarak çalışmalara öncülük etti. Bu kapsamda su ve enerji kaybının önlenmesi için okullarda bulunan elektrik ve su tesisatı yeniledi. Eski musluk ve elektrik lambaları değiştirilerek yerine fotoselli olanlar takıldı. Ayrıca öğrencilerin hijyenik ortamda yaşamaları için sabunluk ve çöp kovalarında da aynı sistem uygulandı. Yeni uygulama ile öğrencilerin sağlıklı koşullarda eğitimlerini sürdürmeleri sağlanırken su, enerji ve para israfının da önüne geçilmiş oldu.

Okullardaki bu yeni sistemin hayata geçirilmesi ile birlikte okullar ekonomik anlamda rahat bir nefes alırken kaynakların kullanımından yüzde 70 oranında tasarruf sağlanacağı belirtildi. Tasarrufun boyutu öncelikle kendisini Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü binasına gelen su faturasında gösterdi. Yeni tesisat faaliyete geçmeden önce hizmet binasına gelen su faturası bin YTL civarında iken bu oran şu anda 654 YTL'ye düştü. Çalışmalar sonucunda okulların kasalarında paraları kalırken bir başka kalemde de gelir elde edilmeye başlandı.

Okullarda başlatılan çevre temizliği kapsamında toplanan naylon, poşet ve kağıt gibi atıklar önemli bir gelir kaynağı oldu. Okullarda bulunan depolama merkezinde toplanan atıklar ihaleyi kazanan bir firma tarafından alınıyor. Firma tarafından verilen çöp parası Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okullara veriliyor. Çöplerden şimdiye kadar 700 YTL civarında bir gelirin elde edildiği öğrenildi. Bir başka tasarruf tedbiri ise okullardaki onarım çalışmalarından sağlandı. Daha önceki dönemlerde okulların eksiklikleri ihale sonucu verilen firmalar tarafından gideriliyordu. Ancak bu yıl Milli Eğitim Müdürlüğü okulların eksiklerini kendi personelinden oluşturduğu mobil bir ekiple gideriyor.

Okullardaki yeniliklerle ilgili bilgi veren Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Şenol Genç, kaynakların ihtiyaç olduğu kadar kullanılması gerektiğini belirterek israfın önlenmesi için bütün okulların elektrik ve su tesisatını yenilediklerini söyledi. Yeni uygulama ile öğrencilere temiz ortam sağladıklarını dile getiren Genç, su ev enerji kullanımında yüzde 70 oranında tasarruf sağladıklarını sözlerine ekledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber