Referandum ve üç önemli konu

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Eylül 2007 20:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

21 Ekim'de yapılacak referandum için gümrük kapılarında oy vermenin başlamasıyla birlikte, önümüzdeki yasal süreçle ilgili olarak bir yanda hukukçular arasında görüş ayrılığı yaşanırken, diğer yanda muhalefet partileri CHP ve MHP de, Hükümeti çözüm bulması için zorlamaya hazırlanıyor.

Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, referanduma sunulan anayasa değişikliklerinin kabul edilmesi durumunda, 11. Cumhurbaşkanı'nın halkoyuyla seçilmesine ilişkin hükümleri kapsayan geçici 19. madde konusunda kararı Yüksek Seçim Kurulu'nun vereceğini açıkladı.

Ancak, CHP ve MHP, referandumun kabul edilmesiyle ortaya bir kaos çıkacağını belirterek, AKP'nin sorunu YSK'ya devretmeden çözme zorunluluğu bulunduğunu dile getirdiler.

TARTIŞMALI KONULAR ?

Referandum sonucunda anayasa değişikliğinin kabul edilmesi halinde, üç önemli konuda çözüm bulunması gerekecek. Referandumun kabul edilmesiyle birlikte gündeme gelecek sorular ve tartışma konuları şunlar olacak:

-11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi, referandumun kabul edilmesi halinde sona erecek mi? Referandumda oylanacak olan geçici 19.maddede, 11. Cumhurbaşkanı'nın seçim sürecine ilişkin hükümler yeralıyor. Bu maddeye göre, 11. Cumhurbaşkanı'nın seçiminin ilk tur oylaması, bu kanunun Resmi Gazete'de yayımını takip eden 40. günden sonraki ilk Pazar günü yapılacak. Buna göre, eğer Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin sona erdiğine karar verilirse, Aralık ayında ya da 2008 başında halkoyuyla yeni Cumhurbaşkanı seçilecek.

-Eğer Cumhurbaşkanı Gül'ün görevine devam edeceğine karar verilirse, görev süresi, mevcut anayasadaki gibi 7 yıl mı, yoksa referanduma sunulan metinde yeraldığı gibi 5 yıl mı olacak?

-60. AKP hükümetinin görev süresi mevcut anayasadaki gibi 5 yıl mı, yoksa referandum metnindeki gibi 4 yıl mı olacak?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber