Hızlı tren saatte 303 kilometre hıza ulaştı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2007 17:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TCDD tarafından yürütülen ve 2007 yılı sonunda sefere başlaması planlanan Ankara-Eskişehir hattı Hızlı Tren deneme sürüşlerinde saatte 303 kilometre hıza ulaşıldı. TCDD'nin İspanyol CAF firmasına sipariş verdiği 10 hızlı trenin ilki, ekim ayı sonunda Türkiye'ye gelecek.

Ankara-Eskişehir hızlı tren hattında, 23 Nisan 2007'de başlayan test sürüşlerinde Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. İtalya'dan kiralanan 3 vagon ve 2 makine ile gerçekleştirilen test sürüşleri 303 kilometreye kadar ulaştı. Test sürüşleri bundan sonra TCDD'nin İspanyol CAF firmasına sipariş verdiği hızlı tren setleri ile gerçekleşecek. TCDD tarafından siparişi verilen 10 hızlı trenin ilki, İspanya'dan ekim ayı sonunda Türkiye'ye gelecek.

Hızlı tren projesinin tamamlanmasıyla, karayolu, demiryolu ve havayolu trafiği açısından en yoğun yolcu ve yük akışı olan Ankara-İstanbul hattında demiryolunun rekabet şansı artacak ve yolcu payı yüzde 10'dan yüzde 78'e yükselecek. Esenkent-İnönü ve İnönü-Köseköy etabının 2008'de devreye girmesiyle, Ankara-İstanbul 3 saate, Ankara-Gebze 2.5 saate inecek.

Yetkililer, denemelerde elektrifikasyon ve sinyalizasyon ölçümleri ile elde edilen bulgular doğrultusunda hız artırımının yapıldığını ve 20 kilometre boyunca hedef olan 275 km/s hızla gidildiğini kaydetti. Deneme seferleri, hattın tamamı 250 km/s hıza uygun oluncaya kadar 275 km/s ile yapılacak. Deneme seferleri ise Ekim ayı sonunda başlayacak.

TCDD yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Esenkent-Hasanbey arasında dün yapılan test sürüşlerinde, Esenkent-Beylikköprü arasındaki 67 kilometrelik bölümde 226 kilometre hıza ulaşıldı. Ayrıca Beylikköprü-Hasanbey arasındaki 125 kilometrelik etapta gerçekleştirilen test sürüşlerinde ise 140 kilometre hıza ulaşıldı. Denemelerde elektrifikasyon ve sinyalizasyon ölçümleri ile elde edilen bulgular doğrultusunda hız artırımına gidiliyor. Hızlı tren son deneme sürüşünde 303 kilometreye kadar ulaştı.

MAKİNİSTLER 10 BİN KİLOMETRE YOL STAJI YAPACAKLAR

TCDD Genel Müdürlüğü, Hızlı Tren Projesi kapsamında Avrupa Birliği kriterlerini esas alarak 10 haftalık bir eğitim programı hazırladı ve hızlı trenleri kullanacak 35 yaş altında 24 makinist, 6 mühendis ve 6 eğitmen belirledi. Makinistler, Almanya'da 30 saatlik hızlı tren simülatörü ve hızlı tren tanıtımı eğitimlerini tamamladı ve simülatörde 300 kilometre hızla giden trenleri kullandı.

Almanya'daki eğitimin ardından makinist, mühendis ve eğitmenler Ankara'da ilk yardım, bilgisayar, stres yönetimi ve kriz yönetimi gibi pek çok konuda eğitimlerine devam ettiler. TCDD yetkilileri, eğitim programının kalan 4 haftasının, Türkiye'nin kullanacağı hızlı trenlere yüzde 95 oranında benzeyen trenleri kullanan İspanya'da devam etmesi yönünde çalışmaları sürdürüyorlar. Yapımı devam eden hızlı trenlerin gelmesinin ardından, 24 makinist deneme sürüşleri devam ederken, toplam 10 bin kilometre yol stajı yapacaklar. Makinistler eğitimlerinin tamamlanmasının ardından brövelerini alacaklar.

TCDD Genel Müdürlüğü, Ankara-Eskişehir arasında, yıl sonuna kadar, hızlı trenle yolculu deneme seferlerine başlamayı hedefliyor. Mart 2008'den itibaren de sinyalizasyon testlerinin başlaması planlanıyor. Hızlı tren ile ticari taşımanın başlamasının ise 2008'in ikinci yarısını bulabileceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber