İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı

Google, 10 yaşında...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2007 21:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

- 2 ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİNİN KURDUĞU İNTERNET ARAMA MOTORU, GÜNDE 500 MİLYON KULLANICI TARAFINDAN ZİYARET EDİLİYOR

- GOOGLE, BÜNYESİNDEKİ 13 BİN 700 ÇALIŞANDAN ZAMANLARININ YÜZDE 20'SİNİ YENİ FİKİRLER ÜRETMEYE HARCAMASINI İSTİYOR

NEW YORK (İHA) - İnternet araştırma motoru Google 10 yıl önce doğdu ve bugün, resim ve görüntü dahil milyarlarca web sayfasını dizinleyerek global bilginin elektronik merkezi haline geldi.

15 Eylül 1997'de 24 yaşındaki 2 Stanford Üniversitesi öğrencisi Larry Page ve Sergey Brin; ABD'li matematikçi Edward Kasner tarafından popüler hale getirilen ve 1 sayısının arkasına 100 tane sıfır olan sayı anlamına gelen googol kelimesine dayanarak "google.com" alan ismini aldı.

Page ve Brin bir yıl sonra, California'daki evlerinin garajında 7 Eylül 1998'de Google firmasını kurdu.

Google, algoritma hesaplamalarıyla sınıflandırılan etkili ve doğru sonuçlar veren bir arama motoru olması sayesinde kısa sürede hızla yayıldı ve internette bilgiye ulaşmak için en çok kullanılan sayfalardan biri haline geldi.

İnternette arama yapmanın önemini fark ettiklerini belirten Page ve Brin, verdikleri son demeçte, "Araştırmanın gerçekten önemli olduğunu düşünüyorduk. Diğer arama motorları, arama üzerindeki araştırmalarını durdurmuştu. Onlar, 'eğer arama motorumuz yüzde 85 sonuç veriyorsa iyidir' düşüncesindeydiler. Tabii bu bizim işe başlamamız için yeterli oldu" diye konuştu.

İnternet dokümanlarını araştırmak için her bir site ile sürekli bir temasın olması, tüm sayfalarının veri tabanına alınması ve bunların anahtar kelimelerle yapılacak aramaya göre sürekli yenilenmesi gerekiyor. Google ise her saniye interneti sürekli olarak tarayarak bilgi bankasını yeniliyor.

Google bugün Çin, Japonya ve Rusya dışında dünyanın en popüler internet arama motoru olarak günde 500 milyon kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Google, kuruluşundan kısa süre sonra 2000'de anahtar kelimelerle bağlantılı reklam satışına başladı. Dünya genelinde dot.com balonunun patlamasıyla web tabanlı çok sayıda operasyon iflas ederken, Google sanal ortamdaki bu çöküntüden güçlenerek çıktı.

Firma 2004 yılı Ağustos ayında bir hissesini 85 dolar karşılığında satarak halka açıldı. Bugün bu rakam 525 dolar olan Google'un borsa değeri 164 milyar dolara yükselmiş durumda.

2006'da Google 13.4 milyar dolar ciro, 3.7 milyar dolar ise net kar açıkladı.

Şu an bünyesinde 13 bin 700 çalışanı barındıran Google, personelinden, zamanlarının yüzde 20'sini firma için yeni fikirler geliştirmeye harcamasını istiyor.

Şu an 30'lu yaşlarında olan Page ve Brin'in öğrenciyken başladıkları iş şu an kişisel olarak 16 milyar dolarlık bir servete dönüşmüş durumda.

Google, 2006'ta dünyanın en büyük ve popüler görüntü paylaşım sitesi olan YouTube'u satın aldı, ardından internetin en etkili reklam servislerinden biri olan DoubleClick'i şirket bünyesine kattı.

Firma ücretsiz e-mail hizmeti olarak Gmail'i de halka açarak yazılım devi Microsoft'la doğrudan rekabet eden yazı ve resim edit programları hazırladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber