Okulda başarının sırrı: Günde üç bardak süt

Haber Giriş : 18 Eylül 2007 09:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çocukların gelişimlerini sağlıklı sürdürebilmeleri için dengeli beslenmeleri, günde üç bardak süt içmeleri önem taşıyor. Süt içen çocuklar daha sağlıklı ve başarılı oluyor

Okul çağındaki çocuk ve gençler hızlı büyümek ve gelişmek, normal beyin gelişimini sürdürmek ve zihinsel performanslarını korumak için tüm besin öğelerine, yaşamın diğer dönemlerinde olduğundan daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bu dönemde doğru beslenme alışkanlıkları kazanmak, dengeli beslenmek ve bunu yaşam boyu sürdürmek büyük önem taşıyor. Sağlıklı yaşamın, sağlıklı yetişkinliğin temeli bu yaşlarda atılıyor. Günümüzde hızla artan kronik hastalıkların kökeninde, çocukluk ve ergenlik çağında yetersiz ve sağlıksız beslenme bulunuyor. Sağlıklı beslenme okul çağı çocukların okuldaki performanslarını, başarılarını artırmalarını ve aktif olmalarını sağlamaktadır. Kalsiyum ihtiyacının en fazla olduğu yaş grubu 7-14'dür. Bu yaş döneminde çocukların dengeli beslenmesinin sağlanması için ve günde 3 bardak süt içirilmesi önem taşıyor.

Düzenli kalsiyum alan çocuklar şeker hastalığından korunuyor

Okul başarısında üst sırada yer alırlar,

Sosyal faaliyetlere ilgileri yüksektir,

Daha sağlam kemik yapısına sahip olurlar,

Kemikteki kalsiyum depolarını doldurarak ileri yaşlarında osteoporoz (kemik erimesi) hastalığına yakalanma riskini zayıflatırlar.

Kanser, kalp hastalığı, şeker hastalığı gibi birçok hastalıktan korunmuş olurlar.

Okul çocuklarının sağlıklı beslenmesi için bazı kurallar:

Günde 5-6 öğünde, 4 temel besin grubunu içeren sağlıklı menüler hazırlanmalıdır.

Kahvaltı günün en önemli öğünüdür.

Çocuklara kahvaltıda ve diğer öğünlerde içecek olarak süt veya meyve suyu verilmelidir.

Çocuklar sık acıkır. Açlıklarını bastırmak için genelde abur cubur denilen besleyici değeri olamayan besinlere ve içeceklere yönelirler. Bunu önlemek için okulda teneffüs aralarında yemeleri için sağlıklı ara öğünler hazırlayın. Süt-kek, meyve suyu- sandviç, meyve gibi besinleri sırayla çantasına koyun.

Açıkta satılan besinleri tüketmekten kaçının

Besin değeri yüksek, mikrobiyolojik yönden güvenli, açıkta satılmayan (sebze ve meyve haricinde) yiyeceklerin tüketilmesine özen gösterin. Açıkta satılan sütler binlerce zararlı mikroorganizma barındırır. Bu mikroorganizmalar başta besin zehirlenmesi olmak üzere, tifo, para tifo, dizanteri gibi birçok ölümcül enfeksiyon hastalıklarına neden olur. Evlerde açık sütü içindeki zararlı mikroorganizmalardan arındırmak için kaynatma yöntemi uygulanır ama uzun süre yüksek ısıda kaynatılan süt besin değerini yüzde yüze varan oranlarda kaybeder.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber