Ankara'da elektriğe zam zirvesi

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 18 Eylül 2007 12:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan'ın talimatıyla yarın bir enerji zirvesi düzenleniyor. Enerji arz-talep dengesinin konuşulacağı toplantının gündeminde elektrik özelleştirmeleri ile ertelenen zamlar var.

Enerji arz-talep dengesinin konuşulacağı söylenen zirveye DSİ'nin bağlı olduğu Bakan davet edilmedi.

Başbakan Erdoğan'ın, seçime giderken ertelediği elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile Hükümet'in yaklaşık 5 yıldır yapmadığı elektrik zamları masaya geliyor. Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla ekonomiden sorumlu bakanlar 19 Eylül Çarşamba günü bir araya gelecek. Zirvede enerjide ertelenen konularla ilgili yeni dönemde yapılacaklar masaya yatırılacak. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler katılacak.

Toplantı gerekçesi enerji arz-talep dengesi olarak ifade edilse de, enerji üretiminden sorumlu DSİ'nin bağlı olduğu Bakan Veysel Eroğlu'nun davet edilmemesi dikkat çekti. Konuyla ilgili yetkililer, toplantı gündeminin enerji arz talep dengesi değil, elektrik dağıtım özelleştirmeleri ile yaklaşık 5 yıldır ertelenen elektrik zamları olduğunu belirttiler.

Başbakan'ın ?Zirve? talimatının gerekçeleri ise şöyle anlatılıyor:

- Seçim öncesi elektrik dağıtım ihalelerinde Hükümet'in, olası zamlardan tedirgin olduğu, seçim öncesinde böyle bir durumdan kaçındığı iddia edilmişti. Artık seçim bitti, Hükümet elini daha da güçlendirerek iktidara geldi. Dağıtım özelleştirmeleri gibi kritik bir konuda daha rahat karar alır durumda.

- Bu kapsamda Hükümet'in hedefinin 2007 yılı bitmeden dağıtım ihaleleriyle ilgili ilana çıkmak olduğu, ekonomi yönetiminin bunu değerlendireceği belirtiliyor.

- Dünya Bankası ile ortaklaşa belirlenen ve 2004 yılında hayata geçmesi gereken Enerji Stratejisi bir türlü hayata geçirilemedi. Bu konu uluslararası ekonomik ilişkilerde de sık sık Hükümet'in önüne geldi.

Daha yüksek gelir bekleniyor

- Son dönemde yaşanan elektrik açığının giderilmesinde, özellikle kayıp kaçak oranlarını azaltmaya dönük yatırımları nedeniyle enerjide özel sektörün varlığı çok önemseniyor. Hükümet gelinen noktada elektrik piyasasının özel sektöre açılmasından ya vazgeçmek, ya da bunu bir an önce hayata geçirmek zorunda.

- Seçim öncesinde yapılacak ihalelerde Hükümet, yatırımcıların seçim öncesi olmasını bahane ederek daha düşük fiyat verebileceğinden kaygı duyuyordu. Gelinien noktada daha yüksek gelir elde edileceği düşünülüyor. Bu kapsamda dağıtım haklarının ?ucuza? gidebileceği kaygısı taşımıyor.

Güler: Zamma tek başına karar vermiyorum

Yaklaşık 5 yıldır elektriğe zam yapılmamasıyla enerji KİT'lerinde durum içinden çıkılmaz bir hal aldı. Enerji KİT'lerindeki açığın daha fazla büyümemesi için elektriğe yüzde 20 civarında zam gerektiğini ifade ediliyor. Ancak Başbakan Erdoğan'ın, iktidarları boyunca zam yapmadıkları elektriğe seçim öncesinde zam yapmayı kesinlikle reddettiği kulislerde uzun zamandır konuşuluyor. Enerji Bakanı Hilmi Güler'in konuyla ilgili son demeci de ?Zamma ben tek başıma karar vermiyorum? yönünde olmuştu. Seçimlerin ardından ve yılın son üç ayına girerken elektriğe zam yapılması da ekonomi yönetiminin gündemine alındı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber