Çocuklarınıza 3 yaşından itibaren okul öncesi eğitim vermeye başlayın

Haber Giriş : 18 Eylül 2007 14:33, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Giresun Özel Yuvam Kreş ve Gündüz Bakım Evi (GBE) Sorumlu Müdürü Zümrüt Aslan, 3 yaşından itibaren bütün çocuklara okul öncesi eğitimin verilmesi gerektiğini söyledi.

2007-2009 eğitim öğretim döneminin başladığı bu dönemde Türkiye'de 0 -6 yaş dönemindeki 7 milyon çocuğun ancak yüzde 16'sının okul öncesi eğitim almakta olduğu belirtildi. Okul öğcesi eğitimin çocukların ilerki hayatları için önemli olduğuna değinen Giresun Özel Yuvam Kreş ve Gündüz Bakım Evi Sorumlu Müdürü Zümrüt Aslan, "Okul öncesi eğitim konusunda ülkemizde yapılan araştırmalar, okul öncesi eğitim alanların bir çoğunun üniversiteye devam ettiğini, iş hayatında başarılı olduğunu ve okul öncesi eğitim alanlarla almayanlar arasında iki okul yılına denk bir başarı farkı olduğunu göstermektedir. Okul öncesi eğitim alan çocuklar, zihinsel, duygusal ve sosyal açıdan okula hazır olduklarından okula çok kolay uyum sağlamakta ve sınıfta kalma ve okulu terk etme oranları düşmektedir. Bu dönemde çocukların düşünme ve anlama gibi öğrenme becerileri zamanında geliştirilmezse, sonraki yaşamında öğrenme daha güç gerçekleşir." dedi.

Türkiye'de okul öncesi eğitimin Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı anaokulları, okulların anasınıfları, özel anaokulları, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na bağlı özel ve kamu kreş ve gündüz bakımevlerinde verildiğini ifade eden Aslan, şöyle devam etti: "Özellikle evlerdeki ortam çocuğun çok yönlü gelişimini destekleyememektedir. Okul öncesi eğitimden yararlanamayan çocukların anne babalarının eğitimi yolu ile çocuğun evde okul öncesi eğitim alması sağlanabilir. Ailelerin ilimizde Halk Eğitim Merkezleri'nce açılan anne çocuk eğitim programı ve 0- 6 yaş Benim Ailem Eğitim Programı'na, Aile Danışma merkezi tarafından açılacak olan 0- 6 yaş Benim Ailem Eğitim Programı'na katılmaları gerekmektedir. Böylece programda öğrendiklerini evde uygulayarak çocuklarının gelişimine katkıda bulunmaları ve çocuklarının eğitimden geri kalmamaları sağlanmış olacaktır."

Okul öncesi eğitim döneminde çocuğu olan ailelere bir dizi önerilerde de bulunan Aslan, ailelere, "Çocuklarınızla ilgileniniz ve onların ilgi alanlarına göre ne yapmak istiyorlarsa beraber yapın. Doğa yürüyüşlerini birlikte yapın ve çocuğun olumlu davranışlarını takdir edin. Çocukların davranışlarının nedenlerini araştırın ve olumsuz bir davranışı değiştirmek için neler yapabileceğinizi bulun. Çocukların çok enerjik olmasından dolayı onları bilgisayar ve televizyon gibi yanlış yönlere yönlendirmeyin, ayrıca çocuğunuzun 10 yaşına kadar bilgisayardan uzak kalmasını sağlayın ve televizyonda ise akıllı işaretlere dikkat ederek uygun programlar izlemesini sağlayın." uyarısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber