Okula gidemeyen tarım işçisi çocukların yevmiyesi 7 YTL

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2007 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de yaklaşık 15 milyon öğrencinin ders başı yaptığı bugünlerde Çukurova'da çocuklar hala pamuk tarlasında çalışıyor.

Bölgede, özellikle pamuk hasadı ve tarımsal faaliyetlerde bulunan göçer işçilerin çocukları okul heyecanını yaşayamadı.

Aileleriyle birlikte pamuk toplamak için gelen çocuklar ders zilinin çalmasına rağmen okullarına dönemedi. Bazı çocuklar ise annesi tarlada çalışırken çadırdaki küçük kardeşine bakmak zorunda kaldı.

Şanlıurfa, Adıyaman, Diyarbakır, Kahramanmaraş ve Mardin'den kalkıp Çukurova'ya pamuk toplamaya gelen yüzlerce ailenin çocuğu okula gidemedi. Nedeni ise onların çoğu pamuk tarlasında aile bütçesine katkı sağlıyor.

Çadır kentlerde yaşamını sürdüren aileler çocuklarını ya tarım faaliyetlerinde günde 7-10 YTL yevmiye ile çalıştırıyor ya da çadırda küçük kardeşinin beşiğini sallatıyor. Zeynep Yaşar da bu çocuklar arasında. Zeynep küçük kardeşi Fatma'nın ağlamaması için gün boyunca beşik sallıyor.

Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesinden Adana'ya pamuk toplamaya gelen Ayşe Yılmaz da bu öğrenciler arasında.

Günde yaklaşık 50- 60 kilogram pamuk topladığını anlatan küçük Ayşe, aile bütçesine katkıda bulunduğunu belirtiyor. Kendisinin hasat mevsimi nedeniyle bir ay okula geç başlayacağını aktarıyor.

Şırnak'tan, Adana'nın Karataş ilçesine tarım işçisi olarak çalışmaya gelen işçilerin çocukları köylerdeki okullarda eğitime alınıyor. Aileler yeterli servis olmadığı gerekçesiyle tüm çocukların okula gidemediğini ileri sürüyor.

Tarım faaliyetlerinde bulunmak için Şırnak'tan gelen Ali Çelik, çocukların servis eksikliği nedeniyle okula gidemediklerini aktarıyor.

Çelik, "Burada bize üç servis geliyor o da ancak çocukların yarısını çevre köylerdeki okullara taşıyor. Diğerleri okula gidemiyor. Burada yerleşmek istiyoruz. Ancak bunun için gerekli ekonomik ve sosyal imkan sağlanmıyor. Birçok aile güvenlik nedeniyle memleketine dönmüyor." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber