Maliye'den satılık daire ilanlarına gözaltı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2007 14:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı kayıt dışının kayıt altına alınmasına dönük çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Bakanlık, emlak piyasasındaki kayıtdışılığı önlemek için sıkı takıp başlatıyor.

Bu amaçla çeşitli sektörlere dönük cari denetimler yapan Maliye Bakanlığı, doktorları tabip odasından, hastanelerde yapılan ameliyat sayısından, avukatları adliye kayıtlarındaki dava dosyalarından, inşaat sektörünü ise saltık daire ilanlarından takip ediyor.

Adana Vergi Dairesi Başkanlığı yılın geride kalan 8 aylık döneminde 109 vergi denetmeni ile gerçekleştirdiği incelemelerin sonuçları ortaya çıkmaya başladı. Buna göre beyan edilen matrah farkı 108 milyon 27 bin YTL, vergi farkı 194 milyon 38 bin YTL ve 159 milyon 21 YTL tutarında vergi ziyan cezası kesildi. Bu kapsamda 307 eczane denetlendi ve 42 milyon 716 bin YTL matrah farkı ortaya çıktı.

Maliye inşaat sektörü, konaklama tesisleri, Türk Telekom tahsilatı şubeleri, kamu kurumlarına mal ve hizmet yapan şirketler, damacana su ve tüp gaz satıcıları, otomotiv sektörü, lüks araç sahipleri, doktorlar, avukatlar, serbest muhasebeci ve mali müşavirleri, özel dershane ve okulları inceledi.

Adana Vergi Dairesi Başkanı Fatih Acar, düzenlediği basın toplantısında 2007 yılı ilk 8 aylık gelir, kurumlar ve KDV vergi gelirleri performansını değerlendirdi.

Fatih Acar'ın yaptığı değerlendirmeye göre, bu üç vergi grubundan bir önceki yılın aynı dönemine göre gelir vergisi tahsilatında yüzde 22.11, kurumlar vergisinde yüzde 14.38 artış olurken KDV tahsilat oranında eksi yüzde 10.37 gerileme oldu. Tüm vergilerin toplam tahsilat artış oranı ise yüzde 12.25 olarak gerçekleşti.

Bu arada Acar basın toplantısında maliyenin cari denetimleri hakkında da bilgi verdi. Vergi denetmenlerin belirlenen 12 ayrı sektörü incelediğini belirten Acar'ın verdiği bilgiye göre, Adana Tabip Odası'ndan elde ettikleri doktor liseleri üzerinde yaptıkları çalışmada 178 doktorun yüksek gelir elde etmesine rağmen vergilerini tam olarak ödemedikleri tespit edildi.

Bu doktorlardan sadece 4 tanesinin kayıtları üzerinde yapılan hasılat tespit sonucunda doktorların KDV matrahlarında, bir önceki yıl beyanlarına göre yüzde 205, yüzde 342, yüzde 935 ve yüzde 991 gibi ilginç matrah farkları bulundu.

Denetmenler, Adana Adliyesi'nde bir yıl içinde görülen davalar içinden 62 bin 919 karar tutanağını inceledi. Bu davalar için 43 bin 584 dava ile ilgili alınan ücret tutanağı incelendi. Bunlar için de 50 milyon 309 bin YTL avukatlık ücreti tespit edildi. Bu inceleme sonucuna göre avukatların gerçek kazanç durumları tespit edildi. Şimdi avukatların beyan matrahları ile gerçek kazançları karşılaştırılıyor, matrah farkı ortaya çıkan avukatlar için inceleme başlatılacak.

Maliye denetmenleri inşaat sektöründeki kayıt dışını kayıt altına almak için ilginç yol takip ediyor. Denetmenler saltık dair ilan ve panolarını takip ediyor. Bu ilanlardan müteahhitlerin telefonunu öğrenen denetmenler öncelikle dairelerin kaç paraya satıldığını bir müşteri gibi soruyor.

Dairelerin gerçek fiyatını öğrenen denetmenler aynı müteahhittin bir yıl içinde kaç daire sattığını tespit ediyor. Bu şekilde yüksek kazanç elde ettiği tespit edilen 249 müteahhit tespit edildi. Bunlardan 119'u incelendi ve 38 milyon 878 bin YTL matrah farkı tespit etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber