Akıllı sözlük sistemiyle her dil kolay

Haber Giriş : 18 Eylül 2007 17:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Yeni nesil web sistemlerinde dünyadaki ilk akıllı sözlük sistemi olan epiri live'i Horizon Yazılım, www.epiri.com adresinde yayına başlattı

Sitede, sitede şimdilik 14 dilde 27 sözlük bulunuyor. Horizon Yazılım Genel Müdürü Murat Karaevli 10 gün önce yayına başladıkları sitede orta vadede 100 CİVARINDA dil ve 1000'den fazla sözlük oluşturmayı hedeflediklerini söyledi..

?Epiri live, Horizon yazılımın alt grubu olan ve Microsoft, General Electric, Michagen University, Avustralya Sağlık Bakanlığı gibi kuruluşlara yeni nesil teknoloji altyapısı sağlayan Grafile tarafından tasarlandı? diyen Murat Karaevli, ?Epiri live kullanıcıların internet sözlük kullanım alışkanlıklarını otomatik tamamlama özelliği ile tamamen değiştirecek. Kullanıcılar otomatik tamamlama özelliği sayesinde yeni kelimeler öğrenecek ve aradığını daha rahat bulabilecek. Otomatik tamamlama, aranan kelimenin baş harflerini tamamladığı gibi içerenleri de getiriyor. Benzer kelimeleri tek tanımda gruplayarak okumayı kolaylaştıran sözlük, ücretsiz olarak hizmet verecek? dedi.

Şu anda sözlükte 6 milyondan fazla kelime olduğunu belirten Karaevli; ?Sadece İngilizce-Almanca Sözlüğü'nde 1 milyondan fazla kelime var. Keza, İngilizce- Türkçe sözlüğünde de 250 bin kelime bulunuyor? şeklinde konuştu.

Projenin yatırım maliyetinin toplam 2 milyon dolar olduğunu kaydeden Murat Karaevli; ?Proje ilk hazırlanırken Tüm dünyaya dağıtılmak üzere yapıldı. Türkiye de Türkçenin gelişmesi , Türkçe sözlüklerin hazırlanması için çalışmalara katılacaklara zaman tanındı. Türkçe sözlükler % 90 tamamlandı ve yayına başladık? Türkçe başta olmak üzere tüm dillerde sözlük yayın yapacak.

Türkçeden Türkçeye, Türkçe Atasözleri,Türkçe deyimler sözlüğü, İmla kılavuzu gibi birçok sözlük tamamlanma aşamasında.

Osmanlıca sözlük hazırlığı ise tüm hızıyla sürüyor. Yalnız Osmanlıca Türkçe Sözlüğü karma olarak tek sözlük olarak yayınlamayı planlıyoruz.

Türkçe Arapça sözlük ise çok kısa sürece yayına girecek aşamaya gelmiş durumda.

?Biz daha önce bazı firmalara yemek, otomotiv terimleri gibi sözlükler hazırlamıştık. Baktık Türkçe açısında internette çok ciddi bir sözlük boşluğu var. Bütün dillerde Türkçe sözlüğü hazırladık. Ancak daha sonra fark ettik ki, sadece Türkçe sözlüğü yaparsak, sadece Türkçe'yle ilgilenenlere hitap edebileceğiz. Bunun üzerine projenin kapsamını genişlettik. Diğer dillerin de kendi aralarında olan sözlükleri hazırlamaya karar verdik. Böylelikle tüm dünyada daha fazla insana hitap edebileceğiz. Türkçe'yle ilgili olsun olmasın bütün insanların Türk dilini en azından görmelerini sağlayacağız? dedi.

Çeşitli devletlerin kendi dillerinin gelişimi için internette milyonlarca dolar vererek bu tür sözlükler hazırlattığını ifade eden Karaevli; ?Bizde bu konuda elimizde zaten böyle bir imkan, altyapı var, bunu Türkçe'nin ve Türk Dili'nin gelişmesi açısından değerlendirelim istedik? diye konuştu. ?Şu anda Horizon sözlükleri dünyadaki çeşitli üniversitelerden filologlar tarafından sürekli güncelleniyor? diyen Karaevli; Türkçe için bazı sivil toplum kuruluşlarından destek aldıklarının altını çizdi.

İnternet'te şu anda Google ne anlama geliyorsa orta vadede Epiri live'in web sözlüğü konusunda internette 1 numara olmasını istediklerini kaydeden Murat Karaevli; ?İnternet üzerinde çocuklara resimli sözlük, eğitim sözlüğü, tıp terimleri sözlüğü teknoloji terimleri sözlüğü, tekstil terimleri sözlüğü şeklinde 100 civarında dilde 1000'den fazla sözlük hazırlayacağız? dedi

www.horizon.com sitesine epiri live'in editörünü yüklediklerini ifade eden Karaevli; ?Bu editörü kendi bilgisayarına indiren ve kuran herkes, epiri live'in editörü olacak. Buradan kendilerine özel sözlük oluşturabilecekleri gibi, siteye yeni kelimelerinide yükleyebilecek? dedi. Sözlüğün kullanıcının işletim sistemi diline göre otomatik olarak dil değiştirdiğini ve kullanıcısına göre dil seçeneği ile açıldığını kaydeden Karaevli; ?Böylelikle dünyanın her tarafından kullanıcılar siteye kelime yükleyebilecekler. Yüklenen kelimeler sitenin yöneticileri tarafından değerlendirilerek siteye eklenecek? şeklinde konuştu. ?Yüksek güvenlik ve hız için Horizon SQL ile de sunulacak yazılım, Horizon SQL ile verilerin 1024 bit e kadar şifrelenmesi ve korunmasını sağlayacak. Horizon SQL sayesinde verilerin kopyalanması, tamamının ya da bir bölümünün alınması engelleniyor. Veriler şifrelenmiş olarak güvenle dağıtılabilir olacak? diyen Karaevli; epiri live'in MsAccess, MsSql 2000, MsSql 2005, Oracle, DB2, MySQL, Interbase, Firebird gibi tüm veri sistemleri ile çalışacak şekilde tasarlandığını vurguladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber