Metrobüs'te sorunlar bitmiyor!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2007 16:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul'un en önemli kara yolu projelerinden biri olan ve dün bazı eksikliklerle hizmete giren Küçükçekmece-Topkapı arasındaki metrobüste yaşanan sorunlara çözüm aranıyor.

E-5 Karayolu'nun orta aksında ayrılan özel şeritlerde işletilen metrobüste, yolcuların duraklara ulaşımını sağlamak amacıyla yapılan üst geçitlerin merdivenlerinin dar olması, yolcu iniş ve çıkışında sorunlara neden oldu. Bu sistem ile Küçükçekmece-Topkapı arasındaki yolculuk süresi 15 dakikaya inerken, üst geçitlerdeki yoğunluk nedeniyle yolcuların giriş ve çıkışı 10 dakikada ancak sağlanabiliyor.

Saatte tek yönde 15 bin yolcu taşıma kapasitesi bulunan hat tam kapasite ile çalışmaya başladığında bu sorunun daha da büyüyeceği ifade ediliyor.

AA muhabirinin sorularını cevaplandıran İETT Genel Müdürü Mehmet Öztürk, Avcılar'a kadar uzatılacak hat üzerinde 14 durak bulunduğunu, ancak şu anda yolcu yoğunluğu en fazla olan 3 durakta duraklara iniş ve çıkışı sağlayan merdivenlere ters yönden ilave yapılarak iniş ve çıkış merdivenini ayıracaklarını söyledi.

Öztürk, böylece iniş ve çıkışlarda yaşanan sıkışıklığın ortadan kaldırılacağını kaydetti.

30 KÖRÜKLÜ OTOBÜS METROBÜS HATTINDA ÇALIŞACAK

Metrobüs araçları yetişmediği için hatta çalıştırılan 30 çift katlı otobüsün de yolcu yoğunluğu karşısında yetersiz kaldığını belirten Öztürk, bu nedenle bu otobüsleri hattan çekerek yerine saat 16.00'dan itibaren 30 körüklü otobüsün konulacağını bildirdi.

Çift katlı otobüslerin 75, körüklü otobüslerin ise 150 kişilik olduğunu, dolayısıyla çift katlı 30 otobüs ile tek seferde 2 bin 250 yolcu taşınırken, körüklü ile bunu 2 katına çıkararak 4 bin 500'e çıkarmış olacaklarını söyledi.

Öztürk, ayrıca çift katlı otobüslerde yolcu inişlerinde 2 dakikalık zaman kaybı olduğunu, böylece bunu da engellemiş olacaklarını bildirdi.

ALTERNATİF DÖNÜŞ ÖNERİSİ

İETT Genel Müdürü Öztürk, dönüş rampaları tamamlanmadığı için metrobüs ve Mercedes CapaCity ekstra uzun körüklü otobüslerin Topkapı'dan dönüşünde problem yaşadıklarını, araçların buradan dönebilmek için metrobüs hattından çıkarak Vatan Caddesi'nden dönüp tekrar sisteme girdiğini belirtti.

Bunun her araç için 5 dakikalık zaman kaybına yol açtığını belirten Öztürk, bunu ortadan kaldırmak için İstanbul Büyükşehir Belediyesine dönüş için alternatif bir öneri götüreceğini söyledi.

Topkapı'da yolun sol şeridinden kendilerine 25-30 metrelik bir kısmın verilmesini isteyen Öztürk, 6 metrelik bu şeridin verilmesi ile hat genişliklerinin 23 metre olacağını ve dolayısıyla araçların buradan rahatlıkla döneceklerini kaydetti. Öztürk, böylece Mecidiyeköy hattı tamamlandığında kaldırılacak olan Topkapı dönüş rampasının da yapılmamış olacağını bildirdi.

Öztürk, kendilerine verilen şeride karşılık da yolun sağından bir şerit ilavesi yapılabileceğini ve burası boş bir alan olduğu için istimlak de gerekmediğini kaydetti.

Öztürk, bu yönde karar verilmesi halinde bunun hemen uygulamaya konulabileceğini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, dönüş rampaları tamamlanmadığı için trafikte yol açtığı sıkışıklığı ortadan kaldırmak amacıyla pik saatlerde metrobüs seferlerini durdurmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber