ABD Merkez Bankasından tarihi faiz indirimi, gözler dolarda...

Haber Giriş : 19 Eylül 2007 08:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Fed'in yarım puanlık fazi indirimin ilk etkisi para piyasalarında görüldü.

Fed'in kararının açıklamasının ardından geçen beş dakika içinde dolar YTL karşışında 1.23'e geriledi. Aynı dakikalarda dolar, euro karşısında da tarihi değer kaybına uğrayarak 1.40 sınırına kadar geriledi. Dolar YTL paritesi gün içinde 1.2750 düzeyine kadar yükselmişti.

Ancak daha sonraki yarım saat içinde para piyasaları toparlanma sürecine girdi. YTL dolar paritesi 1.2450 YTL düzeyinde dengeye otururken, dolar euro paritesi de 1.3960-1.3970 bandına indi.

Kararın açıklanmasından bir saat sonra 22.20 sıralarında ise dolar YTL karşısında 1.2420'den işlem görmeye başladı. Dolar-euro paritesi de 1.3970-1.3980 düzeyinde dalgalanmaya başladı.


FED BEKLENENİN ÜZERİNDE FAİZ İNDİRDİ

-ABD Merkez Bankası, faiz oranlarını yüzde 0.50 oranında aşağı çekerek yüzde 4.75'e indirdi. Böylece günlerdir merakla beklenen faiz indirimi gerçekleşmiş oldu.

NEW YORK / ANKARA (ANKA) - ABD Merkez Bankası, faiz oranlarını yüzde 0.50 oranında aşağı çekerek yüzde 4.75'e indirdi. Böylece günlerdir merakla beklenen faiz indirimi gerçekleşmiş oldu.

ABD'de 2003 yılından bu yana yüzde 5'in üzerinde seyreden faiz oranları, geçen yaz aylarında mortagage krizi ile tartışılmaya başlanmış, yaşanan dalgalanmalar sonucu gözler FED'e çevrilmişti. ABD'de enflasyonist beklentilere karşın FED piyasaların baskısı sonucu faiz indirimi kararı almış oldu.

Piyasalarda 18 Eylül sendromu olarak beklenen kararın ABD ekonomisine ve global piyasalara etkisi merakla bekleniyor.

Uzmanlar, piyasalarda kısmi rahatlama olacağını ancak orta ve uzun vadede faiz indiriminin etkilerinin ne olacağının belirsizliğini koruduğu ifade ediyor.

-FAİZ İNİDİRİMİ VE TÜRKİYE-

Faiz indirimi ile birlikte ABD'de öncelikle nakit bolluğu oluşması bekleniyor. Bu nakitin ise ABD iç piyasasının canlanmasına ve ardından Türkiye gibi yükselen piyasalardaki yüksek getirili yatırımlara dönüşeceği tahmin ediliyor.

Buna karşın nakit bolluğu ile artacak iç tüketimin ABD'de ucuz seyreden enerji fiyatlarıyla artacağı, bunun da doları daha da güçsüzleştireceği kaydediliyor. Bu gelişmelere bağlı oluşacak enflasyonist gelişmelerin dünya ekonomisinde yeni bir tehdit oluşturabileceği de uzun zamandır konuşulan varsayımlar arasında yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber