Erdoğan: Belediyelerin yapısı çok dağınık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 13:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Güçlü demokratik sistemler aynı zamanda yerel yönetimleri de güçlü olan sistemlerdir'' dedi.

Erdoğan, Ankara'da, Türkiye Belediyeler Birliği binasının açılışında yaptığı konuşmada, dünya genelinde gelişmişlik ölçütlerinden en önemlilerinden bir tanesinin demokratik ve ekonomik yapının güçlü olması ise bir diğerinin de mahalli idarelerin güçlülüğü olduğunu kaydetti.

Demokratik ve ekonomik kalkınma ile yerel yönetimlerin gelişmişliği arasında doğrudan bir ilişki bulunduğu ifade eden Başbakan Erdoğan, ''Güçlü demokratik sistemler aynı zamanda yerel yönetimleri de güçlü olan sistemlerdir'' dedi.

Bu alanlarda yüksek standartları yakalaşmış ülkelerinin insanlarının yaşam kalitelerini de ileri düzeylere çıktığın anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Gelişmişlik konusunda ölçüler GSMH, kişi başına düşen milli gelir, üretim, istihdam, ihracat, ithalat rakamları gibi unsurları içermektedir. Demokrasi ve özgürlükler konusunda da dünya genelinde kabul görmüş belirli parametreler var. Bu parametrelerden bir tanesi de mahalli yönetimlerin güçlü yetkilerle donatılmış olması, yerel demokrasinin kurumsallaşması ve hizmetlerin yerinden mahallinden görülüyor olmasıdır. Türkiye bunun uzun yıllar özlemini çekti. Hamd olsun, artık yavaş yavaş yerinden yönetime geçen anlayış ülkemizde hakim duruma geldi.

Ülkelerin her biri siyasal ve sosyal yapılarına göre farklı yönetim biçimleri geliştirmişlerdir. Bununla birlikte çağdaş mahalli idarelerin ortak özellikleri karar organlarının halk tarafından seçilmesi, tüzel kişiliklerin olması idari ve mali özerkliğe sahip bulunmaları olarak ifade edilebilir. Bu açıdan bakıldığında ülkemizdeki yerel yönetim yapısı önceki dönemlerde çağdaş standartlardan oldukça uzaktır. Yetkilerin ve kaynakların merkezi idarenin elinde toplanması, geniş bir coğrafyaya ve büyük bir nüfusa sahip ülkemizde kamunun hizmet sunumunda yetersizliğe ve çarpıklığa yol açmaktaydı. Bu durumda haklı olarak halkımızın mağduriyetine, memnuniyetsizliğine sebep olmaktaydı.''

-''MEVZUAT TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL''-

İktidara geldikleri günden itibaren bu çarpıklığı gidermek için kolları sıvadıklarını ifade eden Başbakan Erdoğan, öncelikle idari düzenlemeler noktasında önemli adımlar attıklarını söyledi. Ancak sorunun çok boyutlu ve derin olması nedeniyle köklü bir mevzuat değişikliği yapılması gerektiğini kaydeden Erdoğan, çıkardıkları İl Özel İdaresi Kanunu ile Belediye Kanunu'nun bu yönde atılan iki büyük adım olduğunu belirtti.

''Her iki kanunun da vetolar nedeniyle uzun ve meşakkatli bir sürecin sonunda'' yürürlüğe girdiğini ifade eden Erdoğan, bu kanunların değişmesi ile Türkiye'de yerel yönetimler arasında yeni bir dönemin başlamasına katkı sağlandığını söyledi.

Bir mevzuatı çağın gereklerine uygun hale getirmenin son derece önemli olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, ''Ancak mevzuat tek başına yeterli değil. Ülkemizde mahalli idareler ve özellikle belediyeler açısından en önemli sıkıntı çok dağınık bir yapıya sahip olmalarıdır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber