'1 saniyeye 1 dakika' faturasına itiraz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 15:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa'da bir avukat, bir GSM operatörünün, ''ekonomik paket'' adıyla başlattığı kampanyada 1 saniyelik konuşmayı bile 1 dakika olarak ücretlendirdiği gerekçesiyle, kendisinden alındığını öne sürdüğü fazla para karşılığında sembolik 1 YKr'nin tarafına iadesi talebiyle tüketici sorunları hakem heyetine başvuruda bulundu.

Heyetin, ''Tüketicinin kampanya koşullarında yanıltıldığı anlaşıldığından'' talep edilen 1 YKr'nin aboneye iade edilmesine karar verdiği bildirildi.

Tüketici Derneği (TÜKEDER) Başkanı Necati Yentürk, düzenlediği basın toplantısında, cep telefonu kullanımının ''lüks tüketim'' olarak değerlendirildiği Türkiye'nin, dünyada cep telefonu kullanımına en yüksek vergi uygulayan ülke konumunda olduğunu söyledi.

Yüksek vergilendirme dışında, GSM operatörlerinin de değişik yöntemlerle tüketicilerden haksız kazanç elde ettiğini ileri süren Yentürk, ''Zira GSM operatörlerinin değişik adlarla başlattıkları kampanyalarda verilen bilgilerin çoğu, gerçeği yansıtmamaktadır. Daha ekonomik olduğu düşüncesiyle bu görüşme paketlerinden satın alan tüketiciler, daha sonra yanıldıklarını görmektedir'' dedi.

Yentürk, bu paketlerden satın alan avukat Amaç Bursalı'nın da aldatıldığını düşünerek Osmangazi Kaymakamlığı Tüketici Sorunları Hakem Heyetine başvurduğunu belirterek, bunun üzerine konuyu ele alan heyetin tüketici lehine karar verdiğini kaydetti. Yentürk'ün açıklamasına göre, heyetin kararı şöyle:

''Tüketici, söz konusu faturasında 1 saniyelik görüşmesi için dahi kendisine 1 dakikalık ücretlendirme yapıldığını anladığını, bu nedenle fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla ödediği ücretlerin iadesini talep etmiştir. Satıcının (GSM operatörü) savunma dilekçesi okundu. Tüketicinin kampanya koşullarında yanıltıldığı anlaşıldığından, talebin kabulüyle istenen 1 kuruş bedelin (fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla) iadesine itiraz yolu açık olmak üzere, toplantıya katılan üyelerin oy çokluğuyla karar verilmiştir.''

Bu türden haksız ücretlendirmenin, hem paket kapsamında hem de paket aşımı kısmında uygulandığını öne süren Yentürk, ''Bu karar, konuyla ilgili olarak Türkiye'de verilen ilk karardır. Bu yolla abonelere fatura edilen ücretler, hiç konuşma yapılmayan dakikalardan dolayı tahsil edilmekte ve ülke genelinde toplam rakamı hesaplandığında da belki milyonlarca YTL'lik bir parasal karşılığa denk gelmektedir'' diye konuştu.

''DİĞER TÜKETİCİLERE ÖRNEK''

Başvuruda bulunan avukat Amaç Bursalı da bir detay faturasını incelerken faturalandırmanın hukuka aykırı olduğunu fark ettiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Heyete başvurdum ve karar lehime çıktı. Sembolik istediğim 1 YKr'nin tarafıma iadesine karar verildi. Firmanın buna itiraz hakkı var ama şu an itibariyle geçerli ve diğer tüketicilere de örnek olabilecek bir karardır. Faturalarını incelediklerini görecekler ki 60 saniye 1 dakika olarak ücretlendiriliyor ama 61 saniyelik konuşmada 2 dakika ücreti tahsil ediliyor. Dolayısıyla kampanya 1 saniye konuş 1 dakika öde kampanyasına dönüşüyor.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber