Erdoğan: Rektörler kendi işine baksın

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 19 Eylül 2007 15:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AKP yönetimi, Anayasa taslağında türbana serbestlik getirilmesine karar verdi. Başbakan Erdoğan taslağın son şekliyle ilgili bir açıklama yaptı. Eleştirilere ise ağır yanıtlar verdi. İşte Erdoğan'ın açıklamaları:

SİYASİ SİMGE DEĞİL

SORU: Siz türbana serbestlik getiren maddeyi destekliyor musunuz

Elbette daha önce defalarca söyledik. Başörtüsüne siyasi simge diyorsunuz. O zaman bir partinin simgesi olmalıdır. Bir siyasi partinin simgesi değil ki. Sadece AKP değil ki diğerlerinde de var. Zaten türban lafını da kabul etmiyorum. Onun adı başörtüsüdür. Türban simgeymiş falan. Dert bu değil ki dert başka bana bunu söyletmeyin şimdi.

SEÇKİNCİ TAKIMI İSTEMİYOR

SORU: Türban serbest olacak mı. Rektörler buna karşı çıkıyor ve çalışmalarınızın askıya alınmasını istiyorlar

- Çalışmalarımızın nasıl yürüyeceğine onlar karar veremez. Onlar kendi işine baksın. Biz bu sorunun hukuki alt yapısını düzenlemeye çalışıyoruz. Zaten yasada başka bir şey diyor. Mahkeme kararı başka bir şey diyor.

Seçkinci takım biz ne kadar istersek o kadarını millete götürün diyor Hayır demokraside bunlar olmaz.

TASARI DEĞİL TASLAK

SORU: Bürokrat dokunulmazlığını sınırlandırmak istediğiniz için bu eleştiriler geliyor olabilir mi?

- Biz çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bizden çıkan tasarı değil taslaktır. Eleştirilerden sonra tasarıyı hazırlayacağız. Ben milletvekillerinin dokunulmazlığı yoktur. Sadece yargılanmasının ertelenmesi var. Milletvekilliği bittiği gün yargılanır. Diğerleri için erteleme yok yargılanamıyorlar hatta onlar için zamanaşımı da var.

REKTÖRLER DURUMDAN VAZİFE ÇIKARIYOR

SORU: Kılık kıyafetle ilgili düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olacağını söylediler ve AİHM kararıyla ilgili ne düşünüyorsunuz.

- Rektörler bir araya geldi. Anayasa yapma görevi rektörlerin ise o zaman TBMM'nin hiç anlamı yok. Herkes işine baksın. Eğer yasama görevini kendilerinde görürlerse o zaman orada duracaklar. Durumdan vazife çıkarmaya kalkmasınlar. Herkese nerede duracağını bilmeli. Asıl ülkeyi germek budur. Sizin elinizde ne var. Elinizde bir şey olmadan konuşursanız kusura bakmayın kabul edemeyiz.

BİZ AKP ANAYASASI YAPMIYORUZ

Yeni Anayasamız milletimizin onayını sunulacak. Ancak henüz tartışmaya açtığımız bir metin ortada yoktur. Akademisyenlere hazırladığımız metnin bir internet sitesinde yayınlanmasından sonra tartışmalar başladı. Sapanca'daki toplantının ardından parti organlarımız çalışmalara devam ediyor.

Tamamlandıktan sonra sivil toplumdan, üniversitelere ve basına kadar herkese ulaştırılacak. Bütün eleştiriler göz önünde bulundurulacak. Daha sonra yeni Anayasa teklifi olarak TBMM'ye getirilecek. Katkıda bulunması gerekenler metni görmeden top ateşinde bulunuyor. Biz AKP Anayasası yapmıyoruz, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası yapıyoruz. Daha yeni Anayasa doğmadan boğmaya çalışıldığı için üzülüyoruz. Önce demokratik ve meşru meclis çalışmalarını tamamlayacak. Daha sonra halka götürülecek. Biz bu Anayasa'yı referanduma götüreceğiz. Niye bazı çevreler bundan rahatsız oluyor? Kurucu Meclis diyorlar. Kurucu Meclis nedir atanmışlar. İşte 1982 Anayasası'nı hazırlayanlar onlardı. Atanmışlardan olana eyvallah seçilmişlerden olanlara hayır.

ANAYASA ATATÜRK'ÜN HEDEFLERİ DOĞRULTUSUNDA HAZIRLANACAK

Bu değişiklikler ve AB için yapılan değişiklikler milletimizin ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Türkiye'nin ihtiyaçlarını karşılayan yeni ve modern bir Anayasa'nın hazırlanması zamanı geldi. Biz bu çalışmaya seçimlerden sonra başlamadık. Biz seçimden önce meydanlarda söyledik.

Bu Anayasa milletimizin temel değerlerini korumayı esas alacaktır. Özgürlük ve refah, ekonomik kalkınma birbirinden ayrılamaz. Yeni Anayasa Türkiye'nin önünün açacak ve Atatürk'ün gösterdiği hedefler doğrultusunda hazırlanacak.

HERKES DEĞİŞSİN İSTİYOR

Başlangıçta birkaç hususa açıklık getirmek istiyorum. Çalışmalarımız herkesin yıllardır istediği değişikliği karşılama üzere başlatıldı. 1982'den bu yana Anayasa'nın 62 maddesi değiştirilmiş. Yani üçte birinin değiştirildiğini söylemek mümkün. Dolayısıyla Anayasa'nın özünün bozulduğu ve hazırlandığı dönemin ruhunu yansıtmadığı ortadadır. Kimse 1982 Anayasası'nın tartışılarak yapıldığını iddia edemez. Tamamen atanmışların hazırladığı bir Anayasa'dır.

Bu yüzden yıllardır memnuniyetsizlik ve tartışma konusu olmuştur. Birçok sivil toplum örgütü bir Anayasa hazırlama yarışına girmiş. Biz çalışmalarımız sırasında bunları inceledik...

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber