Rektörler, Başbakan Erdoğan'a tepkili

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 21 Eylül 2007 06:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Biz zaten kendi işimizi yapıyoruz

Esra KAYA / ANKARA

Başbakan Erdoğan'ın, Rektörler Komitesi bildirisine yönelik, "Kendi işlerine baksınlar" sözleri, üniversite çevrelerinden tepki gördü.

Rektörler, "Biz zaten kendi işimizi yapıyoruz. Anayasa'da alınan kararlar bizi de ilgilendiriyor. En sağlıklı görüşler üniversite çevrelerinde oluşur" dediler. YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç, "Söyleyeceklerimizi bildiri ile söyledik. Bunun dışında Anayasa'nın içeriği ile ilgili hiçbir yorum yapmam" derken, rektörler, şunları söyledi:

Prof. Dr. Ural Akbulut (ODTÜ): Biz orada üniversiteleri ilgilendiren, YÖK'ü ilgilendiren konulara ilişkin görüşlerimizi dile getirdik. Dinsel simgelerle üniversiteye girişe karşı çıkmak istedik. Eğer türban üniversiteye girerse sarık da girer, çarşaf da girer. Bunun önünü alamazsınız da ülke içinde gerginlik olur. Geçmiş dönemlerdeki çatışmalar olmasın, huzur kaçmasın diye görüşlerimizi dile getirdik.

Prof. Dr. Nusret Aras (Ankara): Hem 'Görüşlere açığız' diyor, hem 'Kendi işinize bakın' diyor, bu bir çelişki.

Prof. Dr. Atilla Kılıç (Abant İzzet Baysal): Biz zaten işimizi yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Sürece katkıda bulunmak adına görüşlerimizi dile getirmek istedik.

Prof. Dr. Fevzi Sürmeli (Anadolu): Başbakan'ın bu açıklaması bizi çok üzdü. Herkes zaten bu ülke için çalışıyor. Farklı fikirlerin olması son derece doğal ve sürecin işlemesi için de zenginlik yarattığını düşünüyorum.

Prof. Dr. Ferit Bernay (19 Mayıs): Herkesin görüşlerinin istendiği bir ortamda 'Rektörler hariç' demesini doğru bulmuyorum. Başbakan akademik camiaya karşı daha özenli olmalı.

Prof. Dr. Mustafa Yurtkuran (Uludağ): Rektörler zaten kendi işine bakıyor. Halkı aydınlatmak bizim asli işimizdir. Türbanın üniversitelerde serbest bırakılması durumunda kaos yaşanır. Biz bunları daha önce yaşadık. Aynı oyunlar yeniden gündemde.

Prof. Dr. Mustafa Akaydın: (Üniversite-lerarası Kurul Başkanı ve Akdeniz Üniversitesi Rektörü): Başbakan'ın üslubunu hiç şık bulmuyorum. Demokratik bir toplum olacaksak sivil toplum kuruluşlarının, üniversitelerin ve medyanın görüşlerini almak zorundayız. Bunların düşüncelerine tahammül edemeyen kişilerin demokrasiden bahsetmesi ne kadar doğru bilmiyorum. Anayasanın türban endeksli değişikliğe dayandığı zaten aşikar. Başbakan şunu bilsin; biz kendi işimizi iyi yapıyoruz. Bu bildiride işimizi iyi yaptığımızın bir göstergesidir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber