Klima taktıranlar TEDAŞ'ın yeni tarifesiyle çarpılacak

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 21 Eylül 2007 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Her gün 5 saat çalışan bir klima 180 kwh elektrik harcıyor. Ütü, su ısıtıcısı gibi aletleri çok kullanan aileler de barajı aşacak

Enerji Zirvesi'nde ortaya çıkan kararlar ışığında Başbakan'a gidecek zam programı bugün netleşiyor. Zirvede uzlaşılan yüzde 15 zam ihtiyacı, konut ve sanayiye farklı tarife ile üst tarifeden fiyata geçiş sınırına ilişkin alternatifler bugün ilgili bürokratların yapacağı toplantıda belirlenecek. Hazırlanan metin alternatifli olacak ve ABD dönüşü Başbakan'a sunulacak. Enerji Bakanlığı Müsteşar Vekili Selahattin Çimen başkanlığında bugün yapılacak toplantıya, Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Müsteşarlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ve enerji bürokratlarının katılması istendi.

Pahalı tarifi sınırı

Şu haliyle çerçevesi çizilen bazı kararlar ise tartışma yaratacak gibi görünüyor. Buna göre, ?belli bir kullanım miktarının üzerinde elektrik harcayanların yüksek tarifeden, altında harcayanların da düşük tarifeden? para ödemesiyle ilgili önerinin sözkonusu metne gireceği belirtiliyor. Bu kapsamda TEDAŞ'ın bu limitin 200 kwh olmasını istediği ancak limitin 250 kwh olması yönünde de görüşler geldiği, dolayısıyla bu rakamın bugün netleşmeyi beklediği belirtiliyor. Yüksek tarifeye geçiş için tüketim limitinin 200 kwh olması halinde, yüksek faturalar ödemek istemeyen bir çok ailenin, küçük elektrikli ev aletlerine veda etmesi gerekecek. Çünkü ütü, catle, elektrikli termosifon ve diğer elektrikli ev aletleri kullanan buir ailenin ortalama aylık tüketimi 300 - 350 kwh olarak hesaplanıyor. Bu ise yüksek tarife limitinin kat be kat üzerinde.

Zam yayılacak mı?

Yaz aylarında yaşanan elektrik sıkıntısında, ?klima kullanımı? bakanlığı zorlamıştı. Küresel ısınma önlemleri kapsamında elektriği verimsiz harcayan klima türleri de büyük tepki çekti. ?Yüksek-düşük tarife? planıyla bakanlık bir taşla iki kuş vuracağını düşünüyor. 200 kwh sınırı kabul görürse, bir aile saatlerce çalıştırdığı klimasının düğmesine basarken daha temkinli olacak. Elektrik Mühendisleri Odası'nın verilerine göre, bir klima saatte ortalama 1.2 kwh elektrik harcıyor. Hergün 5 saat klima kullanan bir aile, ayda 180 kwh elektriği sadece tek bir klimada tüketmiş oluyor. Öte yandan Başbakan'a gidecek metinde alternatifli önerilerin yer alacağı belirtiliyor. Buna göre zam oranının, tek seferde değil, zamana yayılarak uygulanması tartışılıyor. Bu kapsamda, zam oranının küçük bir kısmının Ekim başında, kalanının Ocak 2008'de yapılması alternatifi de netleştirilmeyi bekliyor.

Gerekiyorsa yaparız

Başbakan Erdoğan ABD'ye hareketinden önce soruları yanıtlarken ?Elektrik zammı konusunda kimse spekülasyon yapmasın. Zam yapılması gerekiyorsa zammı yaparız.? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber