Teziç'in 79 günü kaldı

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 21 Eylül 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni anayasa yapılması yönündeki çalışmalara tepki gösteren YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç'in görev süresi 8 Aralık tarihinde doluyor. Koltuğa kimin oturacağına Gül karar verecek

Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç'in görev süresinin dolmasına 79 gün kaldı. Gözler yeni YÖK Başkanı'nı seçecek olan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e çevrildi. 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'na göre, YÖK Başkanlığı, 21 üyeli YÖK Genel Kurulu üyelerinin arasından seçiliyor. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, 8 Aralık 2003'te dönemin Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erdoğan Teziç'i önce YÖK Genel Kurul üyeliğine, ardından da YÖK Başkanlığı'na atadı. Cumhurbaşkanı Gül'ün YÖK Başkanlığı'na bir isim ataması için 21 kişilik YÖK Genel Kurulu'nda bir üye sandalyesinin boşalması gerekiyor. Teziç'in hem YÖK Genel Kurul üyeliği hem de YÖK Başkanlığı süresinin 8 Aralık'ta dolmasıyla Genel Kurul'da bir sandalye boşalacak. Gül, belirleyeceği ismi önce Genel Kurul üyeliğine ardından da Başkanlığa atayacak.

PROF ŞARTI ARANMIYOR

YÖK Başkanlığı için akademik basamakta profesör olma şartı aranmıyor. Ancak YÖK Başkanlığı'na getirilen isimlerin tümünün profesör olması da 'teamüllere uygun' bulunuyor. 2547 sayılı Yüksek Öğretim Kanunu'nda ise Cumhurbaşkanı'nın belirleyeceği 7 YÖK Genel Kurulu üyesinin rektörlük ve öğretim üyeliğinde başarılı hizmet yapmış profesörlere 'öncelik' vermesi gerektiği vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı'nın belirleyeceği 7 üyenin haricinde, Bakanlar Kurulu 7 üye, Üniversitelerarası Kurul da 7 üye belirleyerek YÖK Genel Kurulu'nu oluşturuyor.

ÖNE ÇIKAN İSİMLER

Teziç'ten boşalacak koltuğa kimin geleceği ise günün konusu oldu. YÖK Başkanlığı için en güçlü isim, YÖK eski Başkanı İhsan Doğramacı'nın veliahtı olarak gösterilen Kerküklü Gazi Üniversitesi eski Rektörü Enver Hasanoğlu. Hasanoğlu'nun yanı sıra, YÖK üyesi Halis Ayhan, Prof. Dr. İzzet Özgenç'in ve Prof. Dr. Tahir Hatipoğlu'nun da isimleri YÖK Başkanlığı için ismi geçenler arasında yer alıyor.

Necdet TUNAÇ

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber