Rüşvetle dosya kapatma teklifi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 21 Eylül 2007 10:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Maliye Bakanlığı Mali Suçları Araştırma Kurumu'nun (MASAK) adı ya da yaptığı karapara incelemeleri kullanılarak bazı firmalar için karalama kampanyaları ve şahsi menfaat teminine yönelik çalışmalar yapıldığı belirlendi.

Uluslararası bir finans kuruluşundan kredi talep eden bir büyük Türk firması için, kendisini MASAK Başkanı olarak tanıtan bir kişi tarafından yalan ihbarda bulunuldu. Uluslararası finans kuruluşunu telefonla arayan ve kendisinin MASAK Başkanı olduğunu belirten bir kişi, görüştüğü yetkiliye ''Sizden kredi isteyen ... firmasının karapara akladığını tespit ettik. Bu firmaya kredi vermeyin'' şeklinde uyarıda bulundu. Finans kuruluşu yetkilisi, bu kişiden, telefon numaralarını istedi, ancak olumlu yanıt alamadı.

Bunun üzerine finans kuruluşu yetkilileri, kurumu arayarak, kendilerine yapılan ihbarı teyit etme yoluna gitti. Yapılan görüşmelerde, MASAK'tan böyle bir telefon açılmadığı gibi, söz konusu firmanın karapara incelemeleriyle hiçbir ilişkisinin olmadığı da anlaşıldı. Bu arada son dönemde, karapara aklama suçu incelemesindeki dosyaları kapattırabileceklerini söyleyerek, menfaat temin etmeye çalışan dolandırıcılar bulunduğu da tespit edildi.

MASAK'ta halen denetim elemanlarınca karapara aklama incelemesi yapılan çeşitli kişi ve kuruluşları arayan bazı kişilerin, ''Bakın siz inceleniyorsunuz. Ama bizim güçlü adamlarımız var. Şu kadar verirseniz, karapara dosyanızı kapattırırız'' dedikleri öğrenildi. Aynı şekilde MASAK'ta inceleme dosyası olmayan, fakat diğer birimlerle çeşitli ihtilafları bulunan bazı firmalardan da, ''Siz, MASAK tarafından da karapara incelemesine alındınız. Ancak bu dosyanızı kapattırabiliriz'' denilerek, rüşvet istendiği ortaya çıktı.

Bu gelişmeler üzerine MASAK, bütün kişi ve kuruluşları, bu tür dolandırıcılık ve sahtekarlık olayları konusunda uyardı. Uyarı yazısında, ''Bu türden veya başka bir biçimde yasal olmayan tekliflerle karşılaşanların, elde edebildikleri bilgilerle durumu derhal ilgili Cumhuriyet Savcılıklarına ve MASAK Başkanlığına bildirmeleri

gerekmektedir'' denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber