Gökçek'in Hazine'ye borcu 4 milyar dolara yaklaştı

Haber Giriş : 21 Eylül 2007 10:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Büyükşehir Belediyesi ile bağlı kuruluşları EGO ve ASKİ'nin, kullanıp geri ödemeyerek, verdiği garantiler kapsamında ödettirdiği dış krediler dolayısıyla Hazine'ye olan toplam borcu 2.5 milyara ulaşırken, vadesi henüz gelmeyenlerle birlikte toplam borcu ise 4 milyar dolara yaklaştı.

EGO'nun BOTAŞ ve Hazine'ye olan borcunun kapatılması için Mayıs ayında çıkarılan özel yasayla yolu açılan doğal gaz özelleştirmesinden ise 3 milyar dolar dolayında bir gelir bekliyor. Ancak bununla sadece EGO'nun borcunun anapara kısmının kapatılması, faizlerinin silinmesi öngörülüyor.

EN BORÇLU BELEDİYE ANKARA

Hazine garantileri kapsamında kullanılan dış krediler nedeniyle yerel yönetimlerin Hazine'ye toplam borcu, Ağustos sonunda 12 milyar 557.3 milyon dolara ulaştı.

Bunun da 4 milyar 373.4 milyon dolarlık bölümünün, vadesi geçtiği halde borçlu yerel yönetimce ödenmediği için, garantiler kapsamında Hazine'nin üstlenerek ödemek zorunda kaldığı tutar oluşturuyor.

Hazine'ye en çok borcu bulunan Ankara Büyükşehir, aynı zamanda vadesinde ödenmediği için Hazine tarafından üstlenilen tutarda da birinci sırada.

Ankara Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşlarının Hazine garantileri kapsamında kullanılan dış krediler dolayısıyla Hazine'ye toplam borcu Ağustos sonu itibariyle 3 milyar 887.3 milyon dolar oldu.

Bunun da 2 milyar 452.3 milyon dolarlık bölümünün vadesi geçtiği halde Belediye ve bağlı kuruluşlarınca ödenmeyerek, garantiler kapsamında Hazine'ye ödettirilen tutar oluşturuyor.

Vadesi henüz gelmemiş 1 milyar 435.1 milyon dolarlık borcun 434 milyon doları anapara, 1 milyar 1.1 milyon doları faizden oluşuyor. Büyükşehir Belediyesi'nin 1 milyar 23.1 milyon dolarlık bölümü vadesi geçmiş olmak üzere Hazine'ye toplam 2 milyar 149.4 milyon, EGO'nun 1 milyar 199.1 milyonu vadesi geçmiş toplam 1 milyar 291.5 milyon dolar borcu bulunuyor. ASKİ'nin Hazine'ye olan 446.4 milyon dolarlık borcunun da 230.1 milyon dolarlık bölümünün vadesi geçmiş durumda.

Toplam borç tutarında Ankara Büyükşehir'i 3 milyar 759.5 milyon dolarla İzmit Büyükşehir, 925.2 milyon dolarla Marmaris-İçmeler-Armutalan Belediyeler Birliği, 818.9 milyon dolarla İzmit Büyükşehir Belediyesi ve bağlı kuruluşu İZSU izliyor. Gaziantep ve bağlı kuruluşu GASKİ'nin Hazine'ye 694.7 milyon, Adana Büyükşehir ve su-kanalizasyon kuruluşu ASKİ'nin toplam 571.8 milyon, Adapazarı Büyükşehir Belediyesi'nin 332 milyon dolar borcu bulunuyor.

-EGO ÖZELLEŞTİRMESİ-

Doğal Gaz Piyasası Kanunu'nda Mayıs ayında yapılan ve düzenleme ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne EGO'nun özelleştirilmesi yetkisi verilmişti. Yasayla verilen izin kapsamında, doğal gaz dağıtımı yapmak üzere kurulan Başkent Doğalgaz A.Ş.'nin blok olarak satışına ilişkin karar Büyükşehir Belediye Meclisi'nde geçtiğimiz günlerde alındı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, söz konusu satıştan 3 milyar doların üzerinde gelir beklediklerini bildirdi.

Ancak Yasa uyarınca, bu özelleştirmeden elde edilecek gelirlerle EGO'nun BOTAŞ'a olan yaklaşık 550 milyon dolarlık anapara borcu ile Hazine'ye olan 702 milyon dolarlık anapara borçları kapatılacak. EGO'nun 2 milyar dolara yakın faiz borçları silinirken, borç anapara ödemelerinden artan para ise metro ve diğer ulaştırma alt yapı yatırımı harcamalarına aktarılacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber