AKP'de türbanı anayasasız çözme eğilimi

Haber Giriş : 21 Eylül 2007 11:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yeni anayasada türban yasağının kaldırılmasına ilişkin hükümlerin yeralacağı haberleri üzerine başlayan tartışmalar, AKP kurmayları arasında,bu aşamada anayasa taslağında türbanla ilgili doğrudan bir düzenleme yapmadan, diğer süreçleri kullanarak çözme eğilimine yol açtı. Bu konuda nihai karar Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın bu ay sonunda ABD gezisinde dönmesinden sonra verilecek

Aralık ayında YÖK Başkanı Prof Erdoğan Teziç'in görev süresinin sona ermesi ve Cumhurbaşkanı Gül'ün yeni YÖK Başkanını atayacak olması, AKP'de, türban yasağının bundan sonra aynı katılıkta sürmeyeceği beklentisini ortaya çıkardı. Ayrıca Cumhurbaşkanı'nın, görev süreleri bu yıl ve önümüzdeki yıl dolacak olan toplam 25 rektörün atamalarını yapacak olması da birçok üniversitede yasağın gevşetilmesinin yolunu açabilecek

Yeni anayasada türban yasağının kaldırılmasına ilişkin hükümlerin yeralacağı haberleri üzerine başlayan tartışmalar AKP'lileri rahatsız etti.

Bu tartışmalar, türban yasağını kaldırmak için anayasada nasıl bir düzenleme yapılacağı konusunda henüz kesin bir karara varmamış olan AKP kurmayları arasında, bu aşamada anayasa taslağında türbanla ilgili doğrudan bir düzenleme yapmadan, diğer süreçleri kullanarak çözme eğilimine yol açtı.

AKP'li yetkililer, ?Gerekirse, başörtüsü ile ilgili düzenleme sonraya da kalabilir? görüşünü dile getirdiler. Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın bu ayın sonunda ABD'den dönüşünden sonra anayasa taslağı ile ilgili nihai karar verilecek.

YENİ YÖK BAŞKANI

Anayasa değişikliği yapılmadan, türban yasağının aşamalı olarak kaldırabilmesini sağlayacak en önemli gelişme yeni YÖK Başkanının atanması olacak. YÖK Başkanı Prof Erdoğan Teziç'in görev süresi Aralık ayı başında sona erecek. Yeni YÖK Başkanı ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından atanacak.

AKP'de, Cumhurbaşkanı Gül'ün yapacağı bu önemli atamanın, üniversitelerde türban yasağının, aynı katılıkta sürmeyeceği beklentisine yol açtı. Bu da daha köklü değişikliklerin yapılması konusunda Hükümeti rahatlatacak ve zaman kazandıracak.

REKTÖRLER DEĞİŞECEK

AKP yetkilileri, özellikle Prof Kemal Gürüz ve Prof Erdoğan Teziç'in YÖK Başkanlığı sırasında türban yasağının en geniş şekilde uygulandığına dikkat çekerek, daha önceki yıllarda bu yasağın üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterdiğini belirtiyorlar.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Gül, görev süreleri bu yıl ve önümüzdeki yıl dolacak olan toplam 25 rektörün atamalarını yapacak. Bu da birçok üniversitede yasağın gevşetilmesinin yolunu açabilecek.

ANAYASA MAHKEMESİ YENİLENECEK

Anayasa taslağında, Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi öngörülüyor. Bu değişiklik gerçekleştiği takdirde, Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısı 17'e çıkacak ve bunlardan 8'ini Meclis seçecek. Meclisin seçeceği üyelerde AKP etkili olacak.

Taslakta bulunan geçici madde ile Anayasa Mahkemesi'nin mevcut üyelerinin hakları korunmakla birlikte kademeli olarak, Anayasa Mahkemesi yenilenecek.

Hem bu nedenle hem de anayasanın birçok maddesinin değişmesi nedeniyle, türban konusunda açılacak yeni davalarda, Yüksek Mahkeme'nin 1989 ve 1990'daki karar ve gerekçelerinden farklı yorumlar yapmasına kapı aralayabilecek.

KATSAYI SORUNU ÇÖZÜLECEK

Öte yandan geçen yasama döneminde Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in bütün ısrarına rağmen, diğer meslek liseleriyle birlikte imam hatip lisesi mezunlarına, üniversiteye giriş sınavlarında genel liselerle aynı katsayı uygulamasına direnen YÖK'ün bu direnişinin de ortadan kalkması bekleniyor.

MUHALEFET TEDİRGİN

Yeni anayasa taslağı ile ilgili tartışmaların sadece türban konusuna kilitlenmesi, muhalefet partilerini tedirgin ediyor. Muhalefet partileri, AKP'nin, 22 Temmuz seçimi öncesinde olduğu gibi yine türban tartışmalarıyla mağdur rolünü oynadığını belirterek, bunun AKP'nin oylarını artıracağı kaygısını taşıyorlar.

Genel olarak anayasa taslağı ve özellikle türban tartışmasının dışında kalmaya çalışan muhalefet partilerinin, AKP'nin eline, halka karşı kullanabileceği yeni kozlar vermek istemediği bildirildi.

Buna karşılık AKP yetkilileri, anayasa değişikliği üzerine tartışmaların, türban konusuna odaklanmasının nedeninin, ?anayasa değişikliğini engellemek? olduğunu dile getirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber