Günay: İmtiyazları zedelenenler konuyu çarpıtıyor

Haber Giriş : 21 Eylül 2007 14:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BAKAN GÜNAY:?İMTİYAZLARI ZEDELENENLER KONUYU ÇARPITIYOR?

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, "anayasa değişikliği konusunda yorum yapan bazı kişilerin imtiyazları zedelendiği için konuyu çarpıttıklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile birlikte Kocatepe Camii içerisinde kurulan ?Kitap ve Kültür Fuarını? gezdi. Fuar açılışı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Günay, Türkiye'yi kucaklayan, özgürlük arayışlarına cevap veren, demokratik bir anayasa oluşmasını arzu ettiklerini belirtti.

Hükümet olarak henüz ortaya bir metin koymadıklarını söyleyen Günay, hazırlanacak metni üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin, baroların ve okuma yazma bilen herkesin tartışmasına açacaklarını ifade etti.

Gazetecilerin Anayasa'da türbanla ilgili çalışmalara yönelik sorularına ise Günay "İmtiyazları zedelenenler konuyu çarpıtıyor? şeklinde yanıtladı.

Günay, Nazım Hikmetin mezarının Türkiye'ye getirilmesine ilişkin bir soru üzerine, yeni bir girişimlerinin bulunmadığını belirtti, şartlar oluşursa Nazım Hikmet'i "Anadolu'da kucağına almak isteyen çok vatan toprağının bulunduğunu" kaydetti. Günay, "Takva ve "Yaşamın Kıyısında" filmlerinin Oscar aday adayı olmasına ise çok sevindiğini dile getirdi.

-KİTAP FUARI-

Fuar açılışında konuşan Günay, bu yıl 26. gerçekleşen fuarı uzun yıllardır dikkatle takip ettiğini belirterek, ?Bazen ayaklarım donarak dolaştığım bu mekanları bugün 60. hükümetin kültürle ilgili sorumlusu olarak sizlere paylaşmaktan mutluyum. Bunun için şükrediyorum? dedi.

Diyanet Vakfı'nın böyle bir çalışmaya destek vermesinin çok önemli olduğunu dile getiren Günay, ?Bu çalışma inancında ilk emrini yerine getiriyor. İlk emri ?Oku' olan bir dinin mensubuyuz? dedi.

Günay, böyle fuarların diğer dinlere de yayılması istediğini dile getirerek, yayıncılığın gelişmesi, fikri hakların çalınmasının önlemeye ve Türkiye'nin kitaplarını da dünyaya tanıtmaya çalıştıklarını bildirdi. Türkiye'nin gelecek yıl Frankfurt kitap fuarının konuk ülke olacağını dile getiren Günay, fuarın ramazan ayında yapılmasını çok anlamlı bulduğunu söyledi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, ?Kuran-ı Kerim'i ibretle hikmetle okusaydı insanoğlu şimdi kendi ürettiklerinin acısını çekmeyeceklerdi? dedi.

Kuranın okunan ve okuyan demek olduğunu söyleyen Bardakoğlu, Türk kültürünün bu nedenle kültür ve kitap medeniyeti olduğunu söyledi. Bardakoğlu, fuarın adının da bu nedenle dini yayınlar değil kitap ve kültür fuarı olduğunu dile getirdi.

-TÜRBE ZİYARETLERİNDE İTİKAT SINIRLARINI KORUYUN-

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bardakoğlu, bilginin önemini anlatmak için fuarı Ramazan ayında ve cami içerisinde açtıklarını vurgulayan Bardakoğlu, türbe ziyaretlerindeki yanlış inanışların sorulması üzerine ise şu yanıtı verdi: ?Türbe ziyaretlerini sıfırlamak mümkün değil. Zaten böyle bir şey istemiyoruz da. Çünkü bu ziyaretlerin ziyaret edene faydası vardır. Şöyle ki bu kişiler toprağın üstü kadar altının da olduğunun farkına varıyorlar. Sakın ola ki türbede yatan şahıstan bir şey dilemeyin Allah'tan dileyin. Silgilerinizi kalemlerinizi duvara sürmeyin. Türbe ziyaretlerinde itikat sınırlarını koruyun.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber