Erdoğan'ın mal varlığı, 1.5 yıl içinde yarım milyon YTL'lik artış gösterdi

Haber Giriş : 22 Eylül 2007 00:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan'ın yeni mal varlığı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın mal varlığı 1.5 yıl içinde yaklaşık yarım milyon YTL'lik artış gösterdi. Başbakan'ın ayrıca yaklaşık 300 bin YTL alacağı bulunuyor.

Başbakan'ın mal varlığı Başbakanlık Basın Merkezi'nin internet sitesinde duyurulan yeni beyanla güncellendi.

Buna göre, Başbakan Erdoğan'ın nakit varlığı bir milyon 803 bin 854 YTL olarak bildirildi. Erdoğan 7 Şubat 2006 tarihindeki beyanında nakit varlığı bir milyon 361 bin 290 YTL olarak açıklanmıştı.

Buna göre iki mal beyanı açıklaması arasında geçen yaklaşık 1.5 yıl içinde Erdoğan'ın YTL cinsinden nakit varlığı 442 bin 564 YTL artış gösterdi. Erdoğan'ın, bu nakdi çeşitli bankalarda mevduat olarak tuttuğu belirtildi. Yapılan açıklamada, sözkonusu artışın gerekçeleri "şirket hisselerinin satış geliri, emekli ikramiyesi, emekli maaşı ve milletvekili maaşlarının toplamı" olarak gösterildi.

Aynı bilgiler 7 Şubat'taki mal beyanında da yer almıştı.

-BAŞBAKAN DOLARDAN KAÇTI-

Mal beyanında Erdoğan'ın döviz cinsinden mevduatına da yer verildi. Buna göre, Başbakan Erdoğan'ın 7 Şubat 2006'da 120 bin ABD Doları bulunurken, son beyanda döviz cinsinden nakidi 9 bin 890 Euro olarak belirtildi. Buna göre Erdoğan'ın dolar cinsinden mevduatı bulunmuyor.

-312 BİN YTL ALACAK-

Açıklanan malvarlığı listesinde, Başbakan Erdoğan'ın daha önceki mal beyanında yer almayan "alacaklar" başlığıyla yeni bir kaleme yer verildi. Bu bölümde Erdoğan'ın 312 bin 500 YTL "alacaklı" olduğu açıklandı. Başbakanı'nın kimden alacaklı olduğu ise belirtilmedi.

-TAŞINMAZLAR-

Erdoğan'ın 12 Eylül 2007 tarihli mal beyanına göre Arnavutköy-Bolluca Köyü'nde 40 bin YTL değerinde 376 metrekare arsası ve Güneysu-Dumankaya Köyü'nde 10 bin YTL değerinde 2 bin metrekare arsası bulunuyor. Geçen süre içinde Erdoğan'ın taşınmazlarının değişmediği görüldü.

-EMİNE ERDOĞAN'IN TAKILARI-

Erdoğan'ın 7 Şubat 2006'daki mal beyanında, eşi Emine Erdoğan'a ait taşınır mal bilgileri 2006 model Wolkswagen Passat araba ve değeri 35 bin 640 YTL olan "muhtelif takılar" olarak açıklanmıştı.

Yeni mal beyanında sadece "2006 model Wolkswagen Passat araba" bilgisi yer aldı.

-MAL BEYANI NASIL YAPILIR-

Devlet memurları, mal beyanını memuriyete yeni başladıklarında veriyorlar ve belirli sürelerde edinme tarihi ile birlikte yenilemeleri isteniyor. Bir memurun mal varlığında özellikle, taşınmaz, otomobil, nakit durumu ve piyasa değeri yüksek olan takı, antika gibi varlıklar değişmişse, en geç iki ay içinde beyanı güncelleştirmesi gerekiyor. Eğer değişiklik yoksa üst düzey memurlar için yılda bir defa, alt düzey memurlar için ise iki yılda bir beyan isteniyor. Memurların borç almaları veya borç vermeleri durumda da bu güncellemenin yine en geç iki ay içinde yapılması gerekiyor.

Özel hazırlanmış forma göre bildirilen edilen mal beyanında taşınmazların ada- parsel gibi en küçük ayrıntısı, otomobil varsa model, tipi, ruhsatı, memurun eşi ve çocukları üzerine olan mal varlığı da belirtiliyor. Örneğin evlenen bir memurun düğünde takılan takıları, evindeki antika eşyalarının bile beyanı gerekiyor. Beyanlarda, artış veya eksilme olması halinde bunun gerekçeleri, tarih ve belgeleriyle de isteniyor.

Sözkonusu beyanlar özel sarı bir zarfa koyularak personel ile ilgili birimlerde özel dolaplarda saklanıyor. Bu zarflara düzeyi ve yetkisi ne olursa olsun hiçbir kimsenin açıp bakma izni bulunmuyor. Bu zarflar beyan eden memurun dışında kimse tarafından değiştirilemiyor. Zarflar sadece, o memur hakkında resmi soruşturma başlatılması halinde kurulan disiplin, soruşturma kurulu başkanı ve üyelerinin birlikte yapacağı toplantıda açılabiliyor. Bu gibi durumlar dışında zarfların açılması suç sayılıyor.

Mal varlığı değişiklerinde zamanında beyanda bulunulmaması veya eksik, yanlış beyanlarda, memura altı aydan başlayan hapis cezası verilebiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber