Gül hakkında takipsizlik kararı çıktı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 22 Eylül 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Nurettin KURT/ ANKARA

Seçimlerden önce muhalefetin, "Milletvekilliği düştü, seçilmeden önceki suçlarından dolayı cumhurbaşkanı da olsa yargılanır" iddiasıyla başlayan tartışmada yargının ilk kararı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül lehine oldu.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Gül için 'kayıp trilyon' davası, 'sahtecilik', 'göreve ilişkin sırların açıklanması' 'Siyasi Partiler Yasası'na aykırılık ve vatan hainliği' iddialarıyla ilgili iki takipsizlik kararı verdi.

Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Basın Savcısı Kürşat Kayral, suç duyurularıyla ilgili soruşturmaya gerek olmadığına karar verdi. Sahtecilik suçlamasının yer aldığı kayıp trilyon davasında Gül hakkında 1998'de fezleke düzenlenerek, Meclis'e gönderildiğini anımsatan Savcı Kayral, bu konuda Meclis'ten savcılığa intikal eden bir dosya olmadığını vurgulayarak, yasal prosedürün TBMM Başkanlığı'nca soruşturma evrakının kendilerine gönderilmesi durumunda başlatılacağını bildirdi. Savcı Kayral, Dışişleri Bakanlığı döneminde Gül'ün, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell ile imzalanan gizli anlaşmada Türkiye aleyhine hükümler içerdiği bu nedenle, suçlama konusu olan olan 'vatan hainliği' suçlamalarıyla ilgili de şu kararı verdi: "Cumhurbaşkanı'nın belirlenen suç haricinde yargılanmasının mümkün bulunmadığı gibi, adli mercilerce hakkında soruşturma açılabileceği hususunda açık bir hüküm bulunmadığından hakkında soruşturmaya gerek olmadığına C.M.K.'nın 172/1. maddesi gereğinde karar verilmiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber