CHP: Amaç, Atatürk'ün adını tasfiye etmek

Haber Giriş : 22 Eylül 2007 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Baykal, anayasa taslağıyla ilgili olarak konuştu: Bu, Atatürk'e sırtını dönen ve laikliğin içini boşaltan bir anayasadır. Yeni anayasanın ardından tarikat ağırlığı devlet düzeninde ortaya çıkacaktır

CHP lideri Deniz Baykal, anayasa taslağının "Atatürk'ün adını ve Atatürk düşüncesini tasfiye etmeyi amaçlayan bir taslak" olduğunu öne sürdü. Baykal, "(Bizim inadımız inat, yüzde 46 oy kaldık, biz kendi kafamıza göre bir anayasayı Türkiye'ye dayatacağız) ısrarı içine girerlerse, buna Türkiye çok büyük tepki gösterir. Biz bu tepkiye elbette sahip çıkarız" dedi.

Kanal D Ana Haber'e konuşan Baykal, "Taslakta Atatürk referansı kısmen korunmaktadır. Ama bu bir zorunluluk olarak asgariye indirilmiş bir şekilde tutulmaktadır. Yani Atatürk'e sırtını dönen bir anayasa vardır" ifadesini kullandı.

Baykal şunları söyledi: "Bu anayasa laikliğin içini boşaltan anayasadır. Bu anayasanın getirdiği yeni anlayış içinde din-devlet ilişkisi, din-eğitim ilişkisi yeniden düzenlenecektir. Yaşam tarzı, yaşam biçimi toplumda yepyeni noktaya gelecektir. Dini baskı ve tarikat ağırlığı toplumsal yaşamda, eğitimde ve devlet düzeninde açık biçimde ortaya çıkacaktır."

'Vahim tablo'

Baykal, "Nasıl olmuştur da yeni anayasa taslağına eğitim dilini etnik dillerde yapmayı öngören bir madde girmiştir. Bu bizim Lozan'da elde ettiğimiz ulusal bütünlüğümüzü 84 yıl sonra anayasayla geri vermemiz sonucunu doğuracaktır. Vahim tablo" dedi.

Yargının da artık bağımsız olmaktan çıkacağını, Başbakan'ın hegemonyasına gireceğini ileri süren Baykal, ne yapılması gerektiğine ilişkin soruya da Anayasa'nın 175. maddesinde yeni bir anayasa yapılmasının değil, anayasanın nasıl değiştirileceğinin yer aldığını belirterek, şöyle yanıt verdi: "Yeni anayasa yapmak demek, eski anayasayı iptal etmek demektir. Böyle bir yetkimiz bizim yoktur. Anayasa, ancak kurucu meclis eliyle yenilenebilir."

Kanal D

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber