İki Bakanlık arasında denetim elemanı devrinin altı ay sürmesi gıda denetimlerinde boşluk yaratıyor

Haber Giriş : 09 Ağustos 2004 00:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gıdaların üretim ve denetimi konusunda haziran ayından beri tek yetkili durumuna gelen Tarım Bakanlığı'nın gıdaların denetimini ülke genelinde 5 bin personel gerektiği halde 1006 kişiyle yürütmeye çalıştığı belirtildi. Türkiye'deki yaklaşık 800 ilçeye karşılık ise tüm ilçelerde teknik donanımdan yoksun sadece 362 denetim personeli bulunduğuna dikkat çekiliyor. Yeni yasa gereği Sağlık Bakanlığı denetim elemanlarının Tarım Bakanlığı bünyesine katılması 4 Aralık'a kadar süre alacağından, tüketicinin dikkatli davranması gerektiği vurgulanıyor.

Tarım Bakanı Sami Güçlü, DYP Milletvekili Dursun Akdemir'in gıdalardaki katkı maddelerinin denetimine ilişkin soru önergesini yanıtladı. Güçlü, yurtiçi gıda kontrol ve denetimlerinin, Bakanlığına bağlı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda Kontrol Daire Başkanlığı'nın 81 il müdürlüğünde görevli 865 gıda kontrolörü ve 141 kontrolör yardımcısınca yürütüldüğünü anlattı. Sami Güçlü, gıdalardan alınan numunelerin analizinin 39 il kontrol laboratuvar müdürlüğünün yanı sıra Bursa Gıda Kontrol ve Araştırma Enstitüsü'nde yapıldığını belirtirken, geçen yıl işletmelerde toplam 40 bin 63 denetim yapıldığını, denetimlerde mevzuata aykırılığı saptanan işyerleri hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunulduğunu bildirdi. Tarım Bakanı Güçlü, kaç denetimde mevzuata aykırılık bulunduğu hususunda bilgi vermedi.

Bakan'ın bildiği varmış
4 Haziran 2004 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Gıdaların Üretimi, Tüketimi ve Denetimine Dair Yasa uyarınca, Sağlık Bakanlığı'ndaki yetkileri de devralarak gıda denetimi konusunda tek yetkili durumuna gelen Tarım Bakanlığı'nın eleman eksikliği, değişik çevrelerce sürekli gündeme getiriliyor. Bakan Güçlü de yaptığı açıklamalarda sık sık, sadece görevlilerin yapacağı denetimin yeterli olmadığını, tüketicilere de bu konuda sorumluluk düştüğünü vurguluyor.

Yasanın TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında, Bakanlığın yasa ile getirilen görevi tam olarak yerine getirebilmesi için 5 bin denetim kadrosuna ihtiyacı bulunduğuna dikkat çekilmişti. Yasa uyarınca Sağlık Bakanlığı'nda daha önce gıda denetimiyle görevli 500 sağlık memuru, Tarım Bakanlığına devredilecek.
Ayrıca, çeşitli bakanlıklarda sağlık ve yardımcı sağlık hizmetleri ile teknik hizmetler sınıfında çalışan personelden 784 kişi de doğrudan Tarım Bakanlığı'na aktarılacak. Ancak toplam 1284 kişiyi bulan bu personelin devri, yasanın yürürlüğe giriş tarihinden geçerli olmak üzere altı ay içinde gerçekleştirilecek. Yasa 4 Haziran'da yayımlandığı için altı aylık süre 4 Aralık'ta doluyor. Dolayısıyla, altı aylık geçiş sürecinde tüketicilerin dikkatli olması gerektiği bildiriliyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber