3G ile her yıl 2.5 milyon cep ikinci ele düşecek

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 24 Eylül 2007 12:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cep'te 3G teknolojisinin ikinci el cep telefonu pazarını patlatması bekleniyor. Halen yılda 1.3 milyon ikinci el telefon el değiştirirken, bu rakamın 3G ihalesinin bitmesinin ardından 2.5 milyona çıkması öngörülüyor

CEP telefonundan görüntülü konuşmayı mümkün kılacak üçünçü nesil kablosuz telefon teknolojisi (3G) Türkiye'de ikinci el cep telefonu pazarını patlatacak. 3G heyecanı ile ikinci el pazarının 2.5 milyona çıkması bekleniyor. Geçen hafta tek GSM operatörü katıldığı için ihale sonucuna onay çıkmayan 3G için çok yakında lisanslar verilecek. Böylece operatörlerin bu alanda hizmet vermelerinin önü açılırken, 3G'ye uyumlu cep telefonları da Türk halkının yeni gözdesi olacak.

20 AYDA YENİLİYORUZ

DAHA teknolojisi bile gelmeden 1 milyon adet 3G uyumlu cep telefonu satıldığı düşünülürse 3G'nin uygulamaya geçmesi ile hemen herkes bu telefonlardan alacak. Bu da halen kullanılan cep telefonlarının gözden düşmesi anlamına gelecek. HEM 3G, hem de Türkiye'de ortalama 20 ay olan tüketicinin cep telefonu değiştirme hızı ikinci el cep telefonlarının sayısını patlatacak. Halen 1 milyon 300 bin adet ikinci el cep telefonu bir yılda el değiştiriyor. 100 YTL'den yapılan bir hesapla, Türkiye'de 13 milyon YTL'lik bir ikinci el cep pazarı olduğu söyleniyor. 3G ile pazardaki telefon sayısının iki katına çıkarak yaklaşık 2.5 milyon adede ulaşması bekleniyor. Bu durumu göz önüne alan Mobil İletişim Sistemleri ve Araçları İşadamları Derneği Başkanı Murat Dursun ikinci el cep telefonu pazarının tıpkı otomobildeki ikinci el pazarı gibi disiplin altına alınması için harekete geçti. Bununla ilgili bir raporu Sanayi Bakanı Zafer Çağlayan'a verdiklerini söyleyen Dursun ?Amacımız ikinci el cep telefonu pazarını disiplin altına almak. Şu anda bu sektörde daha çalıntı, kalitesiz ve garantili olmayan telefonlar satılıyor. Bizim amacımız kayıtlı olarak ikinci el cep telefonu pazarının oluşturulması' dedi.

GÖRÜŞECEKLER

BAKAN Çağlayan'ın konuya sıcak baktığını ve Müsteşarı Adem Şahin ile Tüketici Koruma Genel Müdürü Özcan Pektaş'ı görevlendirdiğini söyleyen Dursun ?Önümüzdeki hafta projemizle ilgili olarak bir toplantı yapacağız. Burada bizim isteğimiz ikinci el cep satışlarında KDV oranlarının düşürülmesi ya da karın vergilendirilmemesidir. Bunlar olursa oldukça büyük ve kayıtlı bir cep telefonu pazarı ortaya çıkacak' diye konuştu.

3G ihalesinde

neler yaşanmıştı?

İKİ hafta önce başlangıç değeri yaklaşık 1 milyar doları bulan A,B,C ve D tipi 3G lisans ihalesi yapılmış, ancak sadece A tipi için Turkcell teklif vermişti. Ancak daha sonra Telekomünikasyon Kurumu rekabet şartlarının oluşmadığı gerekçesiyle ihale sonucunu onaylamamıştı. Diğer şirketler ise özellikle numara taşınabilirliği olmaması nedeniyle ihaleye katılmamışlardı. Şimdi TK, ihale şartnamesini değiştirerek, numara taşınabilirliğine ilişkin sorunu da çözüp yeni bir ihale yapmaya hazırlanıyor. Yeni ihalenin tarihi ise belli değil.

Acarer ?2008'e sarkar' demişti

ÖNCEKİ ihalede onay çıkmamasının ardından yeni ihale sürecini TK Başkanı Tayfun Acarer açıklamıştı. Daha önce Bakanlar Kurulu'ndan 6 ay yetki alan TK, sonuç alınmamasının ardından yeni bir ihale süreci başlatacak. Yeni ihale şartnamesi hazırlayarak Bakanlar Kurulu'na sunulmak üzere Ulaştırma Bakanlığı'na göndereceklerini kaydeden Acarer ?Oradaki süreci belirlemek mümkün değil ama bana göre 4-5 aydan aşağı olmaz. Lisansın verilmesi önümüzdeki yılın ilk çeyreğine sarkar ama ne kadar sarkar onu bilemiyorum' demişti.

Avrupa'dan daha hızlı

cep değiştiriyoruz

Cep abonesi sayısı 53 milyon

Cep telefonu değiştirme periyodu 20 ay

AB ülkelerinde telefon değiştirme periyodu 24 ay

İkinci el cep pazarı 13 milyon YTL

Yılda el değiştiren cep telefonu 1.3 milyon adet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber