Reform tasarısı raftan iniyor, memura 6 dönem yüksek zam verilecek

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 26 Eylül 2007 08:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Az maaşa yüksek zam

Memurlar arasındaki ücret farklılığı, düşük maaş alanlara yapılacak yüklü zamla tamamen giderilecek. Kademe ve derece kaldırılıp yerine 10 basamaktan oluşan unvan sistemi uygulanacak.

Kamuda çalışan tüm memur ve sözleşmeli personelin maaş ve unvan sistemi sil baştan yeniden düzenleniyor. Bir süredir rafta bekleyen tasarı üzerinde Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığı ile Maliye Bakanlığı çalışmalara başladı. Devlet Bakanı Nazım Ekren, çalışmalara DPT'nin de katılması talimatını verdi. Bütçeden hemen sonra Meclis'e gelecek personel reformu üzerinde çalışan bürokratlar, yapılacak değişiklikleri BUGÜN'e anlattı:

10 BASAMAK

Memurların halen özlük haklarını belirleyen kademe ve derece unvanları tamamen kaldırılıp yerine 1'den 10'a kadar sıralanan basamak sistemi getirilecek. Böylece 3'ün 5'i, 1'in 1'i gibi unvanların yerine sadece 1 ya da 5'inci basamak gibi kariyer sıralaması oluşacak. Böylece her basamaktaki memurun maaşı aynı olacak.

6 DÖNEM YÜKSEK ZAM

Memurların kurumdan kuruma ya da aynı kurum içerisinde bölümden bölüme değişen maaş farklılığının ortadan kaldırılması amacıyla 2008 ocak ayından başlamak üzere 2010 yılının temmuz ayına kadar 6'şar aylık 6 dönemde düzenli olarak düşük memura yüksek zam yapılacak. Böylece 3'üncü yılın sonunda memurlar arasındaki maaş uçurumu dengelenmiş olacak. Aynı işi yaptığı halde diğerlerine göre daha yüksek maaş alan memura ise sadece enflasyon oranında zam yapılacak. Ayrıca yapılan işin zorluk derecesine göre bazı memurlara maaşının yüzde 20'sine kadar fazladan ücret verilecek. İlaveten çalışkan memurlara maaşının yüzde 5'ine kadar yıllık performans ücreti ödenecek. Memurların farklı maaş almalarına yol açan döner sermaye sistemi değişecek. Bir çok döner sermaye genel bütçeye aktarılacak. Bütçeye aktarılmayan döner sermayeli kuruluşlara ise özel şirket statüsü verilecek.

BDDK ve TMSF FARKI

Memur tanımı da yeniden yapılacak. Kazanılmış haklara dokunulmayacak. Emekli olanların yerine alınacaklar sözleşmeli olacak. Maaş eşitlemesi sistemi sadece BDDK ve TMSF personeline uygulanmayacak.

Erdoğan SÜZER / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber