Enerjide tasarrufu "En-Ver" özendirecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 27 Eylül 2007 11:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, enerjide yılda en az 3 milyar dolarlık tasarruf sağlanmasına yönelik, ikincil mevzuatı ile verimlilik projelerini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde hazırlanacak söz konusu düzenleme ve projeler, kişisel bazda enerjinin tasarrufu konusunda bilinçlendirme, enerji verimliliği sağlayan işletmeleri de ödüllendirmeye yönelik uygulamaları kapsıyor.

Doğal gaz ve petrol başta olmak üzere enerji ithalatı için 35 milyar dolardan bahsedildiği ortamda, 15 ekim 2007-31 aralık 2008 tarihleri arasında uygulanacak enerji tasarrufunu özendirme projesinin çizgi kahramanı ise "yandan çarklı En-Ver" olacak.

Binalarda yapılacak iyi bir yalıtım ile yüzde 25-30, sanayide yüzde 20, ulaşımda ise yüzde 15 tasarruf potansiyeli bulunduğuna işaret eden Enerji bakanlığı yetkilileri, rakama döküldüğünde yılda yaklaşık toplam 3 milyar dolarlık enerji tasarrufu yapılabileceğine, bunun da 2 adet Keban Barajı yaptığına dikkati çektiler.

Yapılacak çalışmalarla, birim başına tüketilen enerjinin 2020 yılına kadar en az yüzde 15 azaltılmasının hedeflendiğine vurgu yapan yetkililer, "Bu hedef, aynı enerji ile daha fazla üretimin önünü açacak, enerji yatırım ihtiyaçları ve ithalat bağımlılığını azaltacak, ayrıca temiz çevrenin korunmasına da önemli katkıda bulunacak" diye konuştular.

En-Ver, tasarrufu öğretecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bu çerçevede hazırlayacağı ilk proje olan kişisel bilinçlendirmeye yönelik "Enerji Tasarrufunu Özendirme Projesi" ise 15 Ekim 2007-31 Aralık 2008 tarihleri arasında uygulanacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in "yandan çarklı En-Ver, çocuğum gibi" dediği çizgi kahraman En-Ver, yana doğru yatık kırmızı şapkası, muzip bakışları ve sempatikliği ile projenin lokomotifi olacak.

En-Ver, televizyonlarda, gazetelerde, okullarda, stadyumlarda, alışveriş merkezlerinde, kısacası tüm kamusal alanlarda enerji tasarrufuna yönelik mesajlar verecek.

Kampanyanın detayları, Ekim ayında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından, Ekim ayında bir basın toplantısı ile açıklanacak.

Kampanya kapsamında Milli Piyango İdaresi ile de bir anlaşma yapıldı. İdarenin 9 Ocak 2008 çekiliş tarihli biletlerini, En-Ver tiplemesi süsleyecek. En-Ver biletlerde "Geleceğine bir şans tanıyın. Enerjinizi boşa harcamayın" sloganı ile mesaj iletecek.

En-Ver, başta çocuklar ve kadınlar olmak üzere tüketicilere çarpıcı sloganlarla mesajlarını iletecek. En-Ver'in bazı sloganları şöyle olacak; "En-Ver doğdu, onu çocuğunuz gibi büyütün. En-Ver'in gıdası söylediklerini yapmak. En-Ver girdiği yerde israf olmaz. En-Ver cüzdan ve çevre dostudur. En-Ver ile bugünü değil yarını da kurtarabilirsiniz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber